Продажбите на автомобили в Европа са се повишили за 12-и пореден месец през август, водени от ръста в продажбите на модели от компаниите Ford Motor и Volkswagen.

Новите регистрации са нараснали с 1.8% през август - до 701 118, спрямо 688 464 преди година, посочиха данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Най-слабият от началото на годината ръст е довел до забавяне в темпа на повишение на продажбите за първите осем месеца до 5.8%, посочиха още данните.

Ръстът с над 14% в продажбите на новите модели VW Polo и Ford Fiesta са допринесли за повишението на продажбите.

Масовите производители на автомобили са продължили да привличат клиенти със значителни отстъпки, вариращи между 20% за Германия и 18% за Франция.

„Забавянето на продажбите през осмия месец на годината до голяма степен е отражение на възстановяването в пазара през втората половина на миналата година“, коментира Алан Ръшфорт, ръководител на звеното за европейски бизнес в Hyundai Motor Co., цитиран от Bloomberg.

“Ръстът в индустрията до голяма степен се стимулира от значителните отстъпки, правени от водещите производители“, допълва още специалистът.

Сред петте най-големи европейски пазари най-голям ръст са регистрирали продажбите на нови автомобили във Великобритания с 9.4% и в Испания с 14%. Продажбите в най-големия европейски пазар – Германия, са се понижили през изминалия месец на годишна база.

Volkswagen, най-големият европейски производител на автомобили, е продал с 9.3% повече автомобили през август спрямо същия месец на миналата година. Добрите резултати са били подпомогнати от ръста с 21% в продажбите на чешкото подразделение Skoda. Испанското звено Seat е регистрирало ръст от 5%.

Френската компания PSA Peugeot Citroen, вторият най-голям европейски производител на автомобили, е продал с 1.6% повече автомобили през август, подпомогната от силните продажби на хечбека 308, обявена за автомобил на годината по време на автомобилното изложение в Женева.

Продажбите на Opel и Vauxhall, дъщерни марки на американската General Motors Co., са нараснали със 7.5% през август, благодарение на силното търсене на моделите Mokka и компактния модел Corsa.

Сред японските и южнокорейските производители с най-голям ръст се е отличила Mitsubishi Motors, чиито продажби през август са нараснали с 49% на годишна база. Продажбите на най-големия световен производител Toyota Motor Corp. са намалели с 8.4% на годишна база.

Продажбите на Jaguar Land Rover, марка собственост на индийската Tata Motors Ltd., са се повишили с 19% повече в Европа, докато тези на Volvo Car Group, собственост на китайската Geely Holding Group Co., са се повишили с 15%.