Депресията е заболяване, което е по-често срещано, отколкото предполагате. Проучвания сочат, че 10% от възрастното население в САЩ е депресирано.

Поради огромното количество хора, които преживяват депресия през живота си, може да останете с впечатление, че заболяването не е съществено и няма за какво да се безспокоите.

Борбата с депресията не е лека, тя може да съсъпе живота ви.

А знаете ли, че можете да правите нещо ежедневно – да го смятате за напълно нормално, но то да върви против вас. Представяме ви три от най-разпространените врагове-навици.

1. Спорене относно депресията ви.
Когато сте в депресията или в друго тежко състояние, е лесно да подцените силите си, докато се борите със заболяването. Може да се уловите как постоянно си повтаряте нещо от сорта на: „Аз се боря” или „Аз не мога”, както и „Какъв е смисълът?”.

Вие признавате, че трябва да се борите, но повтарянето на тези изявления отново и отново убеждават ума ви, че не можете да се справите или че ще се справите, но някога в бъдещето.

Вместо да се потапяте в негативно мислене, опитайте се да изведете на преден план вътрешната си сила. Реструктурирайте мислите си, за да се заредите. Ето няколко примера:

- Обърнете „Аз наистина се боря” в „Аз се боря сега, но борбата е само част от това, което съм”.
- Обърнете „Аз не мога” в „Аз мога, но избирам да не го правя”.
- Обърнете „Какъв е смисълът” в „Аз заслужвам повече”.

След като осъзнаете борбата си, продължете напред, като се фокусирате върху установяването на контрол върху момента и действайте. Предприемането на действия е най-добрият начин да повишите самоефикасността си и да си докажете, че можете да правите промени в живота си.

2. Отхвърляне на любовта
Когато потъвате, е трудно да повярвате, че някой може да ви обича. Чувствате се нищожни, безсилни и безнадеждни. Когато някой пристъпи към вас, за да ви подаде ръка, може да прочетете други мотиви в очите му.

Хората, на които вярваме и обичаме, са нашият ключ към света извън мрака в нас. Дори и да не вярвате на намеренията им, потърсете истината в усилията им или поне в любовта зад действията им.

Вижте още: 19 неща, които са характерни за нещастните хора

Ако се съмнявате в думите на приятелите и роднините си в моменти на утеха, помислете върху това: този човек е застанал пред вас с едничката цел да ви накара да се чувствате по-добре. Той е тук. Слуша ви. Той се опитва да ви помогне, а това означава, че вие имате значение за него. Не обезценявайте тази истина.

3. Кротуването
Депресията може да бъде съкрушителна и да ви накара да замръзнете на място. Има моменти, в които последното нещо, за което ще се сетите, е да излезете навън и да раздвижите тялото си, но това е едно от най-верните неща, които си струва да направите в името на отхвърлянето на теглото върху плещите ви.

Упражненията (особено навън) притежават свойството да понижават нивото на стреса и да облекчават депресивни състояния, като стимулират производството на хормони в тялото ни. Редовните физически упражнения са полезни и просто като профилактика срещу депресията.

Не е необходимо да вървите километър след километър. Кратка разходка на въздух или малко йога на отворен прозорец у дома са достатъчно ефективни, за да прогонят безнадеждността ви.

Вие не сте заклещени. Не сте повредени. Просто преминавате през труден и тъмен период от живота си. Светлината ще се появи отново на хоризонта. Посветете се на себе си и работете ежедневно върху навиците си.