Дания се опитва да успокои валутните пазари и спекулантите, че централната банка на страната няма да последва примера на швейцарската национална банка в „развързване“ на курса на националната си валута.

След решението на швейцарската банка да премахне фиксираността на швейцарския франк, валутата на страната се обезцени безпрецедентно спрямо останалите основни валути.

„Ситуацията в Дания значително се различава от тази в Швейцария“, коментира министърът на икономиката на Дания Мортен Оестергаард, цитиран от Bloomberg. “Не е възможно каквото и да е сравнение между Дания и Швейцария“, допълва още министърът.

Коментарите от официални представители на правителството на Дания станаха реалност след изненадващото решение вчера на централната банка на страната да намали лихвите по депозитите си с 15 базисни пункта до минус 0.2%, съвпадайки с рекордно ниското в историята им ниво.

Очаква се Дания да прибегне до ново понижение на лихвите на 22 януари, в очакване на стимулите от страна на ЕЦБ.

Обвързаността на датската крона спрямо еврото е подкрепено от ЕЦБ, за разлика от това на швейцарския франк, подкрепено от швейцарската национална банка, припомнят анализатори.

Съгласно валутните специалисти споразумението между Дания и ЕЦБ относно поддържане на курса на кроната се извършва с валутни интервенции, които по принцип са „автоматизирани и неограничени“.

„Имаме необходимите средства да се справим с тази ситуация“, коментира Карщен Билтофт, ръководител на звеното за връзки с обществеността на датската централна банка, цитиран от Bloomberg. “Дания не би обмисляла възможността за изоставяне на фиксирания курс на националната си валута“, допълва още Билтофт.

Според спекулантите обаче защитата на фиксираността на датската валута спрямо еврото може да „звучи по-лесно на думи, отколкото на практика". Следващият тест ще бъде след оповестяване на решението на ЕЦБ на програмата за обратно изкупуване на облигации на стойност 600 млрд. евро.

Задачата на централната банка е да защити нивото от 7.46038 крони за евро. Прагът на толерантност на финансовата институция е 2.25%.