Изпълнителният директор на HP Enterprise Мег Уитман е сред най-добре възнаграждаваните жени мениджъри на Уолстрийт. С доход от 19.6 милиона долара за изминалата година Уитман се нарежда на трета позиция сред жените.

Виж още: Най-добре платените жени в технологичните компании

Тя е по-добре платена от директния си конкурент – изпълнителния директор на IBM Джини Ромети, която е получила 19.3 милиона долара през изминалата година

Може би най-големият плюс на Уитман обаче е по направление на компенсацията, която ще получи при евентуално поглъщане на управляваната от нея компания или ако бъде отстранена от поста си по желание на акционерите.

В първия случай компенсацията на Уитман ще възлезе на близо 91 милиона долара, а във втория – на 51 милиона долара.

Тези суми са над два пъти по-големи от това, което биха получили изпълнителните директори на компаниите с вторите най-добри „златни парашути“.

За сравнение, изпълнителни директори на компании като Apple или IBM няма да получат нищо, ако компаниите им бъдат придобити или бъдат свалени от позициите им от акционерите.

Друг проблем, според пазарните наблюдатели, е фактът, че компенсациите на Уитман са до голяма степен обвързани с кеш-флоута на компанията. Близо половината от бонуса й зависи именно от този показател.

Това дава възможност на Уитман да получава големи бонуси само при контролиране на разходите, без да се търси значително повишение в приходите на компанията.

За сравнение, бонусите на останалите изпълнителни директори на водещите компании в много по-голяма степен са обвързани с ръста на приходите и резултатите на управляваните от тях компании.