Кварталът IJburg е най-новият в Амстердам, изграден върху няколко изкуствени острова, издигнати в езерото IJmeer. Амбициозният проект е все още в процес на изграждане, но повече от 20 000 души вече живеят на него.

Когато е завършен, кварталът ще има 18 000 жилища за 45 000 жители, както и училища, магазини, развлекателни центрове, ресторанти и плажове. Един от неговите много иновативни проекти за жилищно строителство се намира в Waterbuurt или Water District.

Waterbuurt е част от квартала IJburg и се намира на Steigereiland (Jetty Island), който формира основния достъп до IJburg чрез моста Enneus Heerma.

В квартала има 75 (93 според Financial Times) плаващи къщи, акостирали около стройни диги със закотвени лодки.

Плаващите домове са подкрепени от подемни бетонни вани, потопени във водата. На върха на ваната има стоманена конструкция, снабдена с дървена облицовка, която образува стаи и етажи.

Вижте още: Невероятна плаваща къща за 1.1 млн. долара

Спалните и банята се намират на най-ниското ниво, като са частично потопени във водата. На следващото ниво има кухненски бокс и трапезария. Основната жилищна площ се намира на горния етаж и е свързана с открита тераса.

Веранди, плаващи тераси, навеси и други могат лесно да бъдат приложени към настоящата конструкция.

Къщите са изработени в корабостроителница на около 65 км северно от мястото на разположението им, а след това транспортирани, което означава, че не могат да надвишават ширина от повече от 6.5 метра.

Експериментът с живот на вода е задължителен за Холандия, където две трети от населението живее под морското равнище. Страната изразходва милиарди, за да предпази сушата от водата чрез диги и различни бариери.

Плаващите квартали са още едно решение на проблема с повишаването на морското равнище и недостига на жилища в гъсто населените градски райони.