Картодържателите в България извършват онлайн плащания сравнително често, като 50% от тях пазаруват онлайн поне веднъж месечно.

По-голямата част от картодържателите в България (57%) смятат, че онлайн плащанията са сигурни в сравнение с 32% миналата година, сочи проучването на MasterCard MasterIndex България 2015, проведено сред активни картодържатели в страната.

Общо 82% от запитаните участници твърдят, че извършват плащат и пазаруват онлайн. Това е значително повече в сравнение с 2014г. - 57%, и с 2013г. – 37%.

MasterIndex 2015 показва, че хората използват карти повече в случаите, когато пазаруват онлайн и плащат по-малко в брой при доставката. Общо 68% от картодържателите използват дебитни карти при онлайн пазаруване в сравнение с 42% за 2014г.

Когато става въпрос за разплащателни навици, дебитните и кредитните карти се използват най-вече за покупки на хранителни стоки и онлайн пазаруване. Купуването на храна е най-често срещаният отговор, посочван от притежателите на дебитни карти (49.9%), следван от онлайн пазаруването (39%). Кредитните карти са най-използваният метод за плащане при онлайн пазаруването (46%), а след това идват разходите за храна (41%).

За суми, по-големи от 25 лв., картодържателите са по-склонни да плащат с карти (60% през 2015г. в сравнение с 43,8% през 2014г.), отколкото в брой (39%, в сравнение с 49.8% през 2014г.).

Българските картодържатели желаят да използват картите си във всички държавни и общински институции при плащане на данъци и такси. Държавните и общински институции се смятат за местата без осигурен ПОС терминал, в които най-голям брой от запитаните (29%) биха искали да използват карти, следвани от куриерски услуги в момента на доставка (24%) и местните хранителни магазини (21%).

Вижте още: Плюсове и минуси на приложенията за мобилни разплащания

У нас по последни данни има над 77 100 ПОС терминални устройства, които през 2014 г. сме ползвали общо 74.162 млн. пъти.

Справка на Profit.bg сочи, че през миналата година сме платили стоки и услуги за 5.07 млрд. лв., използвайки ПОС терминалите. Общо 2.35 млрд. лв. от посочената по-горе сума е за първото полугодие на годината, а 2.7 млрд. лв. за периода от 1 юли до 31 декември. Средният размер на една трансакция за миналата година е 68.33 лв., като през второто полугодие на 2014 г. достига близо 70 лв (69.88 лв.)

По отношение на сигурността на картовите разплащания в чужбина доверието на българските картодържатели е наистина впечатляващо. Близо 76% от запитаните смятат, че е сигурно да плащаш с карта в чужбина, което е с 14% повече в сравнение с миналата година.

Картите също така се смятат за голямо удобство и са предпочитан метод на плащане при резервиране на транспорт и настаняване в чужбина. Общо 52.5% използват картите си и други методи за плащане при запазване на места за полети и настаняване, докато 45.6% заявяват, че извършват тези плащания в брой.

Сред тези, които твърдят, че плащат с карти и с други средства при уреждане на пътуванията, процентът на мъжете картодържатели е по-висок (57% от мъжете в сравнение с 48% от жените).

Картодържателите в България оценяват предимствата и на безконтактните плащания.

Вижте още: Артур Туремка: Картовите плащания ще се превърнат в мобилни

Най-голямото предимство на безконтактните плащания е бързината, смятат мнозинството от потребителите (93%). Други предимства са лесната употреба (49%) и сигурният достъп (19%). Картодържателите изразяват желание да плащат безконтактно в супермаркетите. За 45% от тях тези места са главен приоритет, следвани от бензиностанциите (11%) и градския транспорт (10.6%).

Според проучването, мобилните плащания са най-подходящи за плащане на комунални услуги. Сред тях, от най-голямо значение (45%), както и най-често споменавано (52%), е плащането на сметки, следвано от покупките на хранителни стоки (19%).

Проучването на MasterCard MasterIndex България 2015 се провежда сред повече от 1 000 активни притежатели на дебитни и/или кредитни карти на възраст между 18 и 64 г., които живеят в България.