Инвеститорите на щатските пазари са свидетели на изключителна волатилност през последните седмици. Дългосрочната графика на широкия щатски индекс S&P 500 сочи по-нататъшни неприятности и възможност за сериозен спад от тук нататък.

Без по-сериозно възобновяване на покупките от страна на инвеститорите, които да подновят възходящия тренд и да инициират нови рекордни стойности, е възможно индексът S&P 500 да се насочи към дъното на посочения по-долу диапазон, което е при нива от 1200 пункта, или с 30% под текущите му стойности, според специалисти от изданието Market Watch.

Предвид на очакваната намеса на централните банки в световен мащаб обаче, едва ли индексът ще се понижи до посочената стойност, дори и въпреки очакваното повишение на лихвите от страна на Фед.

В корективна фаза изглежда да е навлязал и технологичният индекс Nasdaq, което може да се види от графиката по-долу.

Предвид на посочената графика, напълно е възможна корекция на индикатора в границите на между 40 и 50%.

Настоящият мечи пазар обаче едва ли ще е край на финансовия свят, което бе доказано, че не се случва от кризата през 2008 година. Има разлика между мечи пазари и пазарни сривове.

Мечите пазари са нормални и се проявяват периодично на цикличните пазари, те също така са здравословни. Обикновено такъв род пазари дават добри възможности на ориентираните към стойност инвеститори.

Към момента няма причини да се очаква пазарен колапс, за който е необходимо изключително силно влошаване на фундамента и представянето на световните икономики, както и сериозни кризи във водещи региони.