Китайският юан изпревари японската йена и вече е четвъртата най-използвана валута за разплащания в света, въпреки неочакваното обезценяване на юана и опасенията по отношение на забавящия се икономически растеж на Китай.

Общо 2.79% от плащанията в световен мащаб през август са в юани, в сравнение с 2.34% през юли. В същото време делът на йената от световните плащания е 2.76%, според международната система за разплащания Swift.

През август 2012 г. юанът бе на 12-о място в класацията с дял от 0.84%. След това обаче китайската валута успя да изпревари хонконгския долар, швейцарския франк и канадския долар. В момента по-популярни валути за разплащания са единствено доларът, еврото и британският паунд.

Щатският долар заема първо място в класацията с близо 45% дял от световните разплащания към август 2015 г.

Вижте още: Кои са най-често фалшифицираните банкноти у нас

Делът на еврото при световните разплащания възлиза на малко над 27%, докато челната тройка се оформя от британския паунд с 8.45%.

След това се нареждат китайският юан и японската йена. След тях има още няколко валути, които имат по над 1% дял в световните разплащания. Това са канадският долар (1.79%), австралийският долар (1.6%), швейцарският франк (1.55%), хонкогският долар (1.41%) и тайландският бат (1.04%).

Според данни на Swift общо 36% от всички банки, които участват в разплщаания с Китай и Хонконг, използват юана за някои трансакции, пише FT.

Хонконг си остава водещият център за офшорни и трансгранични плащания с юани, обработвайки общо 70.4% от тези разплащания. Сингапур и Лондон са следващите големи играчи, съставляващи 24.5% и 21.6% от разплащанията, респективно. Процентите възлизат на 200%, защото във всяко плащане участват две държави.

По-голяма част от трансграничните плащания с юани са свързани с търговски сделки. Плащанията към и от Китай възлизат на 5.7 трлн. юана (900 млрд. долара) през първата половина на 2015 г. и съставляват над една четвърт от търговията със стоки на Китай, според централната банка на страната. Използването на юани за трансгранични инвестиции обаче остава минимално.

Възходът на юана идва въпреки финансовите сътресения в Китай през последните месеци. Централната банка на страната неочаквано обезцени юана през август, отчасти в опит да спре капиталовия отлив. Икономиката на Китай също така е на път да запише най-слабия си икономически растеж от четвърт век насам.