Инвеститорите би следвало да инвестират в инструменти, които ще се повлияят от решенията на централните банки на САЩ и Европа да запазят нивата на лихвите ниски за дълъг период от време, според специалисти от HSBS.

„В среда на дълго запазване на ниски лихвени нива в Европа и САЩ, смятаме, че е добре да се добавя към експозициите от дългови книжа и дивидентните акции“, според Бенджамин Педли, ръководител на звеното за частно банкиране в HSBC, цитиран от CNBC.

Вижте още: Какво мисли Бернанке за повишението на лихвите?

Фед изненада пазара през септември, като запази нивото на лихвите без промяна, което накара много пазарни специалисти да очакват лихвите да не бъдат променяни до пролетта на следващата година.

През изминалата седмица ЕЦБ също запази лихвите без промяна, като сигнализира по-нататъшни стимули за подпомагане на европейските икономики.

Облигациите на развитите пазари регистрираха поскъпване през последните няколко седмици вследствие на очакваното бездействие от страна на Фед и на текущото заседание на резерва, стартиращо днес.

Преди решението на Фед от HSBC ревизираха прогнозите си за лихвите по 10-годишните щатски облигации до 1.5% за края на 2016 година, значително под прогнозираните 2.8% досега.

„Казано по друг начин, всеки актив с потенциал за добра доходност ще е сравнително атрактивен през следващата година“, допълва още Педли.

Той препоръчва добавяне на държавни облигации с по-дългосрочен матуритет – между пет и седем години. Той също така харесва дивидентните акции като цяло, особено европейските компании, изплащащи дивидент.

По отношение на азиатските пазари Педли харесва пазара в Сингапур. Неговата дивидентна доходност е 4.1% спрямо средната за азиатските пазари от 2.7%.