Щастието е едно от най-важните неща в живота. То се постига трудно, а още по-трудно е да се изучават и определят факторите, които правят хората щастливи.

Именно това прави психиатърът Робърт Уолдингър, ръководител на Harvard Study of Adult Development. Той провежда едно от най-дългите и задълбочени проучвания, за да определи какво прави хората щастливи.

Ето и трите фактора, обобщени в изследването, продължило 75 години -от 1938 година насам:

1. Близки взаимоотношения

Хората, които се радват на близки отношение със семейството си, приятелите или средата, в която прекарват повече от времето си, са по-щастливи и здрави, в сравнение с останалите. Те също така живеят по-дълго.

За сравнение, хората, които са по-самотни, се определят като по-малко щастливи и по-често страдат от физически и психически заболявания.

2. Качеството на взаимоотношенията

Не е важно само да имате семейство, важно е и какви са отношенията в него. Женените двойки, които твърдят, че са в непрестанни спорове, на практика са по-малко щастливи от тези, които не са женени, сочи още изследването.

До голяма степен качеството на взаимоотношенията зависи от възрастта. За младите на възраст около 20 години е много по-важен броят на връзките, докато за хората около 30 определящо е тяхното качество.

3. Стабилни бракове

Социалните връзки с другите са добри не само за физическото ни здраве. Те също така съдействат за добро психическо състояние и памет в по-късна фаза на живота.

Хората, които са били женени, без да се развеждат, разделят и да имат „сериозни проблеми“ с партньорите си до 50-годишна възраст, се радват на много по-добра памет, когато остареят, от останалите.

Други изследвания също подкрепят тази тези. Проучване от 2013 година, публикувано в изданието PLOS ONE, стига до извода, че стабилният брак, заедно с други фактори, намаляват шансовете за деменция.

Всичко казано дотук сочи, че добрите взаимоотношения с останалите са критични за здравето и щастието на хората.