Има много серизони санкции в договорите и ги налагам без колебания. Изпълнителите на проекта на НДК са глобени с над 600 хиляди лева. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по bTV.

По думите й изпълнителите на проекта за ремонт на парка и пространството пред Националния дворец на културата са се връщали на места по седем пъти, за да довършват. „Контролът беше много сериозен”, категорична е Фандъкова.

„На мен ми се иска повече от всички всичко да е като хората, но когато се строи, е възможно да има проблеми”, каза още кметът.

Според Фандъкова ремонтът на НДК е един от мащабните проекти. „Много тежък обект, защото това е ремонт, а не подмяна на плочките. Това са гранитни плочи, много скъпи, непрекъснато се появяваха изненади”, допълни тя. По думите й на площад „България”, който е пред главния вход на НДК, е липсвала цялата хидроизолация, което е отговорило на въпроса защо подлезът на НДК се наводнява от години насам.

„На това място предстои ремонт за тази година и плочките ще бъдат подменени изцяло. Ще се изгради и хидроизолацията”, каза Фандъкова.

По повод столичния градски транспорт кметът Йорданка Фандъкова подчерта, че ще продължи подменянето на превозни средства по различните градски трасета, включително и на трамваите в града.

Относно затруднената пътна обстановка през последните дни Фандъкова каза, че приоритетно се чистят улиците, през които минава масовият градски транспорт. Изчистват се и шахтите, за да може да се изтече водата. „Районните кметове трябва да са на място и да реагираме своевременно”, каза Фандъкова.

На въпрос дали ще се кандидатира за президент кметът отговори, че има много проблеми за разрешаване и в момента.

По повод оставката на главния архитект на София Петър Диков, Фандъкова каза, че вече се подготвя конкурс за нов главен архитект.

За 2016 година Йорданка Фандъкова определи като най-сериозен проект третата линия на столичното метро. „Изграждането й ще намали вредните емисии с 90 хил. тона годишно – това е приоритетен въпрос относно екологията и зелените политики на града”.