Продажбите на персонални компютри са регистрирали най-голям спад в историята си през изминалата година, благодарение на фактори като слабото представяне на китайския пазар и все по-голямата конкуренция от други устройства.

Общите продажби на настолни компютри са възлезли на 276.2 милиона през изминалата година, или понижение от 10.4% спрямо година по-рано, когато бяха в размер на 308.4 милиона броя, сочат данните на IDC.

Това е първият случай от 2008 г. насам, в който продажбите се понижават под 300 милиона.

“Пазарът на персонални компютри остава конкурентен, а лошите икономически фактори, като забавянето на икономиката на Китай са го засегнали сериозно“, според Лорън Ловърд, вицепрезидент на IDC Worldwide PC Tracker.

Въпреки това, като цяло перспективите пред индустрията остават сравнително добри, за повишение на търсенето през тази година, с все по-голямото навлизане на новата операционна система Windows 10.

Много от потенциалните купувачи на персонални компютри са отложили покупката на нови устройства именно в очакване на операционна система на Windows, коментират още пазарните наблюдатели.

В условията на спад на продажбите като цяло, тези на Apple са се повишили с 6.2%, което прави компанията единственият производител с ръст в сектора. Щатската компания е продала 20.8 милиона настолни компютъра през изминалата година, според данни на IDC.