Политиците и бизнес лидерите, които ще се съберат в швейцарските Алпи през тази седмица, са изправени пред все по-разделен свят, в който бедните изостават все повече зад супербогатите, а политическото разцепление в САЩ, Европа и Близкия изток е най-голямо от десетилетия насам.

Едва 62 души, от които 53 мъже, притежават толкова богатство, колкото най-бедната половина от цялото глобално население, или 3.6 милиарда души, според доклад на организацията Oxfam, цитиран от CNBC.

Най-богатият 1% от хората на Земята имат повече пари, отколкото останалите 99%, взети заедно.

Неравенството между бедните и богатите се задълбочава много по-бързо, отколкото някой е очаквал, като най-богатият 1% от населението на света изпревари останалите 99% по-богатство една година по-рано, отколкото бяха прогнозирали от Oxfam само преди година.

През 2010 г. състоянието на 388 от най-богатите хора в света се равняваше на общото състояние на най-бедната половина от човечеството. Този брой вече е намалял до само 62 души, но общото "богатство" на най-бедните се е свило с 1 трлн. долара за същия период, според доклада.

Според Oxfam неравенството в световен мащаб е достигнало нива, невиждани от повече от век.

Миналата година организацията е изчислила, че 62 души са разполагали със същото богатство, колкото 3.5 милиарда души, или най-бедните хора в света. Богатството на тези 62 души е нараснало с 44%, или с над половин трилион долара през последните пет години, докато богатството на най-бедните е намаляло с над 1 трлн. долара.