Йената отчита понижения днес, а еврото изпитва сериозни затруднения, след като Централната банка на Япония въведе отрицателни лихви, което пък засили очакванията, че Европейската централна банка също ще облекчи паричната си политика.

Доларът поскъпна с 0.2%, до 121.30 йени, след като в петък скочи с близо 2%, което бе най-големият му еднодневен ръст от повече от година.

Проучване сред китайските производители, което показва, че фабричната активност се свива в 11-и пореден месец, засегна китайските акции, но не успя да предизвика изкупуване на считаната за валута убежище йена.

Според някои анализатори изненадващият ход на Централната банка на Япония отчасти е бил насочен към ограничаване на поскъпването на йената. Доларът докосна нивото от 115.97 йени, което бе най-слабото за японската валута от януари 2015 г. насам.

Пазарите със сигурност ще следят за следващия ход на Централната банка на Япония, но тя може би вече използва едно от основните си оръжия – елементът на изненадата.

Въвеждането на отрицателни лихви само засили очакванията, че ЕЦБ също ще облекчи паричната си политика, което пък понижи лихвите по германските двегодишни държавни облигации до дъно от 50 базови пункта под нулата.

Това обезцени еврото до 1.0851 спрямо долара. Европейската валута ограничи ръста си и спрямо йената, отстъпвайки до 131.53, в сравнение с достигнатия преди това връх от 132.45.

Пониженията при еврото и йената спомогнаха за ръста при доларовия индекс, който отново се доближи до 100.00. За последно индексът бе на ниво от 99.462, недалеч от достигнатия в петък връх от 99.829.

Австралийският долар днес губи 0.2%, до 0.7069 щатски долара.