Забавянето в ръста на развиващите се икономики внася сериозна заплаха пред възстановяването на икономиката на еврозоната, коментираха от Европейската комисия, откъдето занижиха прогнозирания ръст на икономиката.

Сега от ЕК очакват ръстът на еврозоната да възлезе на 1.7% перз тази година спрямо прогнозираните през ноември на миналата година 1.8%.

Икономиките на Германия, Франция и Италия се очаква да се представят по-слабо от предварителните прогнози, се казва още в доклада на ЕК.

В същото време от ЕК прогнозират по-големи дефицити за Италия и Португалия от първоначално очакваните. Ако цената на петрола се задържи при ниски нива, инфлацията в еврозоната се очаква да е при ниво от 0.5% през тази година. За сравнение през ноември очакванията на ЕК бяха за ниво на инфлация от 1% през годината.

„Ръстът на еврозоната през тази година се очаква да продължи, но възстановяването ще се забави, както по отношение на историческото представяне, така и в сравнение с останалите развити икономики“, коментира Марко Бути, икономист в ЕК.

„Несигурността по отношение на външното и вътрешното търсене в еврозоната е сред най-големите рискове пред ръста в региона“, допълва още специалистът.

Изправена пред забавянето на китайската икономика, волатилността при суровините и кризата с близо 1 милион бежанци, икономиката на еврозоната продължава със слабото си възстановяване близо шест години след първото спасяване на Гърция.

От ЕК обаче запазиха прогнозите си за ръст на икономиката на еврозоната от 1.9% за следващата година.