През първото тримесечие на 2016 г. в почти всички софийски квартали се отчита ръст в цените на жилищата. Средно с 3-4% се е повишила цената на квадратен метър, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

Основната причина за подобна тенденция е, че и през тази година се наблюдава превес на търсенето над предлагането. Друг фактор е, че се наблюдава ръст на клиентите, които предпочитат новото строителство, но дефакто такова липсва и повечето са принудени да се задоволят с това, което се предлага на вторичния пазар.

Повечето новопостроени жилища дори не стигат до агенциите за недвижими имоти. Част от апартаментите в новите сгради отиват за обезщетение на собствениците на терените, върху които са построени, а друга се изкупуват от съседи или от познати на строителите, обясняват брокери.

По време на кризата на пазара имаше много „некачествени” жилища. Те продължават да са на пазара, но не водят до поскъпване на имотите, тъй като в повечето от тях има проблем и за да могат да бъдат реализирани, трябва да се направи компромис, който най-често е в цената, обясняват специалисти.

За периода януари-март най-силен ръст в стойността на квадратен метър жилищна площ се отчита в района на Докторски паметник и Стрелбище.

Повишението е 9%, като в района около Докторски паметник средната стойност на квадратен метър жилищна площ надхвърли 1700 евро. Близо 1200 евро за кв. м е и цената, която трябва да платят клиентите, желаещи да притежават апартамент в Иван Вазов.

От началото на годината там поскъпването е 7%. Около 1000 евро/кв. м са цените в района на Медицинска академия и Яворов, като и в двата квартала повишението от началото на годината е 6%.

Поскъпване в рамките на 3-4% се наблюдава както в скъпи, така и в ценово по-достъпни столични квартали. Тук влизат Левски, Лагера, Красно село, Симеоново, Бояна и Витоша. В централната градска част през януари е можело да се купи апартамент срещу 950 евро/кв. м, докато сега сделки се сключват на нива около 990 евро/кв. м, което е повишение от 4%.

„Спокойна” е ценовата обстановка в жилищните комплекси като Люлин и Младост, където промяната в стойностите е около 1%. Причината за Люлин е липсата на достатъчно качествени имоти, докато в Младост - фактът, че цените вече са достигнали пределните си граници.

Едва 5 са столичните, в които се отчита спад в стойността на квадратен метър жилищна площ. В три от тях – Бели брези, Борово и Обеля, той е 1%, докато в Горна баня и Малинова долина е съответно -2% и -5%.

Към момента най-евтините жилища се предлагат в Малинова долина – 543 евро/кв. м, а най-скъпите в Докторски паметник – 1764 евро/кв. м.

Прогнозите на специалистите са цените да продължат да се повишават, но с бавни темпове. „Основание за поскъпвания, подобни на тези от 2006-2008 г., няма”, категорични са те.