Цената на петрола може и да пада след неуспешния опит на богатите на петрол страни да се споразумеят за замразяване на производството, но това може и да е временно явление, според анализаторите от Citi.

От банката залагат на по-нататъшно възстановяване в цената на суровината. Причината за това ще е намаляващото производство от страни като Венецуела и Нигерия.

От банката прогнозират, че цените на брента и щатския суров петрол ще са съответно при 39 и 38 долара за барел през второто тримесечие на годината спрямо предходните им очаквания за 31 долара за барел.

За третото тримесечие от финансовата институция очакват брентът да е при средна цена от 46 долара за барел, а щатският суров петрол да е при 45 долара спрямо досегашните прогнози за 41 и 40 долара съответно.

Още по-високи са прогнозите за четвъртото тримесечие на годината, когато брентът се очаква да е при средна цена от 52 долара, а щатският петрол при 50 долара.

Провалът на конференцията в Доха изпрати фючърсите на щатския суров петрол с 5.6% надолу – до ниво от 38.10 долара за барел по време на азиатската сесия. С 5.7% намали стойността си и брентът до 40.66 долара за барел.

„След близо две години на безпрецедентно повишение на запасите, петролът започва да става свидетел на намаляване на производството, което ще е ключовият фактор за поскъпването на суровината до нива от 60 долара за барел през следващата година“, се казва в анализ на банката.

От Citi очакват страните извън границите на ОПЕК да намалят производството си с 1.1 милиона барела на ден през тази година.

В същото време страни като Венецуела, Нигерия и Алжир, ще намалят производството си поради липса на средства за инвестиции в сектора. Производството на Венецуела се очаква да се понижи с 200 000 барела на ден през тази година.