Резултатите на Facebook наближават и голям трейдър има стратегия, която залага добър отчет на социалната мрежа да му донесат милиони...

В една от най-големите трансакции с опции в понеделник, трейдърът е продал 17 000 пут опции на компанията със страйк от 100 долара. При това по един долар всяка, или инвестиция в размер на 1.7 милиона долара.

Най-интересното в случая е, че опциите изтичат на 29-ти април, или след само девет дни. Тоест ако акциите на компанията не се понижат под 100 долара до посочената дата, инвеститорът ще е на печалба и то в размер на цялата сума от 1.7 милиона долара.

Трябва да отбележим, че цената на акциите на Facebook затвори при ниво от 112.21 долара вчера. Или акциите на компанията трябва да се понижат с 10.8% за да започне инвеститорът да губи пари.

Разбира се акциите на социалната мрежа могат да станат обект на голяма волатилност, предвид на факта, че резултатите ще бъдат изнесени на 27-ми април.

Продажбата на „пут опции“ се описва, като „да ти плащат за, да чакаш“. Всеки ден, без съществена промяна в акции в противоположната посока, води до намаляване на премията, или съответно печалба, за тези които са ги продали.

В крайна сметка, ако цената в деня на упражняването на опциите е над страйк цената, цялата премия отива в джоба на този, който ги е продал.

„Това е много добра сделка“, коментира Денис Давит, опционен стратег в Harvest Volatility Management. Заложената волатилност в премията е три пъти по-висока, отколкото тази на акциите на социалната мрежа напоследък, смята още специалистът.

Разбира се лоши резултати и сериозна обезценка в акциите на Facebook биха могли да инициират сериозни загуби за инвеститорът. Всеки долар понижение под 99 долара, ще носи на инвеститорът загуба от 1.7 милиона долара.