Минорното настроение, което беляза щатската търговия в петък, се пренесе и в Азия, предизвиквайки сериозен спад в индексите от региона. Основната причина за отстъплението са засилените притеснения, че централните банки могат да възприемат курс на по-рестриктивна фискална политика още тази година.

В петък основните американски индекси отбелязаха най-лошата си сесия от 24 юни насам, след като коментар на висш представител на Федералния резерв засилиха притесненията, че централната банка на САЩ планира да повиши лихвените проценти в най-скоро време.

Днес всички основни индекси в Азия се движат дълбоко в отрицателна територия, като най-слабо е представянето на хонконгският Hang Seng, който отбелязва спад от 2.72 на сто.

В Токио Nikkei 225 изтри 2.05% и се намира на ниво от 16 617.24 пункта малко преди края на сесията.

Shanghai Composite пада с 2.34 процента, до 3006.84 пункта, а корейският KOSPI е със спад от малко над два процента.

Слабо се представя и австралийският бенчмарк индекс ASX 200, който търпи загуби от близо 2.1%.

В същото време поевтиняването на петрола продължава. Към момента щатският лек суров петрол се търгува за 45.15 долара за барел – 1.59% под затварящото ниво от петък. Цената на европейския сорт брент падна с 1.4 на сто, до 47.34 долара.

На валутните пазари доларът бележи известно отстъпление, в сравнение с крайните нива от петък. Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута срещу шест основни валути, се движи с 0.07% надолу на ниво от 95.26 пункта.

Към момента валутната двойка евро-долар отбелязва ръст от 0.07 на сто, до 1.1243. В същото време британският паунд се разменя за 1.3279 долара.