Това може да се случи на всеки един човек. Работим с часове върху проект и се чувстваме уверени в своите идеи до момента на презентацията, когато буквално губим почва под краката си.

Нервността и тревогата ни обземат и по цял ден се обвиняваме. Ключът към успешния изход от ситуацията е да се престорите, че сте уверени.

Изследване сочи, че имитирането на увереност може да заблуди околните. Освен това води до пораждане на истинска увереност и създавате впечатление, че сте доста компетентни.

Прочетете още по темата в следващите редове.

Мислете в перспектива

Понякога една ситуация ни поглъща и забравяме да гледаме голямата картина, а това повлиява върху нашата увереност, казва Блейк Ийстман, основател на The Nonverbal Group - компания, която се занимава с провеждане на часове по езика на тялото за бизнес лидери.

Запитайте се: Ако се проваля на тази среща или интервю, какво е най-лошото нещо, което ще се случи? Когато си припомните, че не се намирате в ситуация, която застрашава живота ви, нервите ще се успокоят и ще се сдобиете с увереност.

Поговорете с непознат

Ако говорите на себе си, че сте нервни, това ще ви накара да се почувствате още по-зле. Преди важна среща, казва Ийстман, поговорете с някой непознат – това може да бъде човек от квартала или продавача на хот-дог.

По този начин ще поохладите страстите.

Действайте без колебание

Когато трябва да излъчвате увереност, важно е да изглеждате решителни.

Ийстман нарича това А-Б действие, което означава, че не бива да има колебание в решенията ви и действията ви.

Колкото по-хаотични сте, толкова по-неуверени изглеждате.

Преобърнете сценария

Вместо да се фокусирате върху „защо не“, концентрирайте се върху „защо да“.

Например, ако отивате на интервю за работа, не си казвайте „аз разполагам само с една година опит“. Преформулирайте думите си на: „имам една година опит“. Така мислите позитивно и гледате напред.

Звъннете на приятел

Понякога всичките позитивни послания, които отправяме към себе си, не работят. В такъв случай звъннете на приятел, който може да ви напомни колко достойни като кандидат за работата сте. Дори 2 минути разговор с него ще възвърнат увереността ви.

Облечете се подобаващо

Сигурно сте чували, че трябва да се обличате така, както е подобаващо за работата, която искате, а не за работата, която имате. Това е вярно.

Заемете печеливша позиция

Използвайте езика на тялото, за да внушите в околните, че сте уверени.

Опитайте с позицията, в която ръцете са върху бедрата. Важно е също така, когато седите или сте прави, краката да са леко разтворени.

Осъзнайте, че никой не ви гледа

Човекът е предразположен към това да мисли, че хората забелязват повече детайли от неговото настроение и поведение, казва Ийстман.

Истината е, че всеки е толкова зает да се тревожи за себе си, че може да не забележи доста неща у другия. Затова престанете да се тревожите за това дали изглеждате уверени. Бъдете себе си!