Трудно е да не почувствате очарованието, когато пътувате из Европа, особено ако сте американец. Старият континент пленява със старинни замъци и приказни места, а атмосферата, която те дават на околността, може да се сравни само с това, което сте чели в приказките.

Предлагаме ви разходка из най-приказните замъци на Европа.

Нойшванщайн, Германия

Строителството на замъка започва по време на управлението на Лудвиг II (1869 г), но той така и не го завършва. Строежът продължава 17 години по проект на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк в автентичен стил на старите германски рицарски крепости и е едва частично завършен преди смъртта на краля през 1886 г.

Замъкът е декориран с картини по мотиви от оперите на Рихард Вагнер. Когато наближите замъка, ще се върнете назад във времето. Гледката към него оставя излюзия за безкрайност.

Замъкът Блед, Словения

Той е един от най-старите средновековни замъци в Словения, известен и с факта, че е бил резиденция на Тито. Разположен е на върха на 130-метрова скала.

Повечето снимки на езерото Блед изобразяват църквата от 15-и век (която всъщност е построена върху руините на древен славянски храм) в центъра му. Замъкът е реставриран през 50-те години на миналия век, но видът му остава същия.

Замъкът Бран, Румъния

Не всяка приказка има щастлив край, или поне щастлив за всички. Ако си падате по тъмната страна на приказките, вашата дестинация е замъкът Бран в Румъния, близо до Брашов.

Все пак той не е толкова зловещ, колкото си мислите, заради асоциацията с Влад III - фигура, известна с легендата за Дракула. Все пак е трудно да не се почувствате като в друго време, разхождайки се наоколо. Освен това навсякъде ще намерите сувенири с Дракула – кичозни, но евтини.

Замъкът Сеговия, Испания

Въпреки че съвременният Замък на Сеговия датира от 12 век, археолозите смятат, че мястото, на което е построен, има следи от римски времена. Всъщност, когато отивате към замъка, който официално е известен с испанското си име Алказар де Сеговия, е трудно да се каже колко назад в годините се връщате.

Просто не поглеждайте назад към модерния град Сеговия, за да не убиете чара на миналото.

Шато де Шийон, Швейцария

Подобно на замъка Блед, швейцарският Шато де Шийон е заобиколен от езеро и планини (в случая Алпите) и като замъка Сеговия датира от 12 век. Въпреки че включва елементи от всички замъци от този списък, Шато де Шийон е достатъчно уникален, за да си заслужи посещение.

Освен това се намира в Швейцария, чийто спокоен микс от футуристична архитектура, исторически сгради и красива природа е сам по себе си приказен.