Стойността на паунда отбеляза триседмичен връх спрямо американския долар, след като британският съд реши, че правителството на Великобритания не може да активира еднолично процедурата по излизане от Европейския съюз. Това означава, че британският парламент трябва да проведе гласуване върху това кога да започне процесът по брекзит.

Това развитие може да доведе до забавяне на старта на процедурата, както и до смекчаване на позицията на Великобритания в преговорите с ЕС. Правителството обаче планира да обжалва решението на втора инстанция.

Премиерът на страната Тереза Мей обяви в началото на миналия месец, че планира да стартира процедурата по брекзит до март 2017 г. Това предизвика сериозен спад в стойността на паунда, след като изявлението й тогава засили опасенията, че може да се стигне до сценарий на „твърд брекзит“, в който безпрепятственият достъп до общия европейски пазар да бъде жертван за сметка на емиграционен контрол. Днешното решение на съда може би ще отслаби тези опасения.

Към момента (14:44 часа) паундът се разменя за 1.2483 долара, или с 1.44% над последното си затварящо ниво. Паундът засили позициите си и срещу еврото, като в момента бележи ръст от 1.68% спрямо европейската валута.

Решението на съда съвпадна и с изявлението на Английската централна банка, която днес очаквано остави основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0.25% и запази размера на програмата се за икономически стимули непроменен.

В същото време обаче АЦБ заяви, че може да предприеме действия по повишаване или понижаване на лихвите, в зависимост от промените в икономическата перспектива за страната. Това е промяна на заявената по-рано позиция на АЦБ, която намекваше, че евентуалните действия на банката ще са по-скоро в посока на понижение на лихвите.

АЦБ свали основния си лихвен процент до 0.25% през август, в отговор на положителния вот за брекзит. Настъпилата след вота слабост на паунда обаче доведе до по-бързо от очакваното покачване на нивото на инфлацията, което „повлия негативно“ на баланса, от който се нуждае икономиката на страната, се казва в изявлението на банката.