Добър ден, може ли да наема този човек за половин час, моля?

Това е въпросът, който вероятно се задава в човешката библиотека - проект, който, вместо да предлага книги за вкъщи, дава възможност да наемете различни хора, за да ви разкажат интересни истории, пише ВВС.

Идеята на организация „Човешка библиотека“ е да заличи границите между хората и да стимулира диалога и разбирателството. Системата е проста: потребителите разглеждат каталог, в който има списък с хора с истории, които искат да споделят.

След като избере, потребителят има около половин час, за да чуе тази жива книга и да задава въпроси, да влезе в диалог с човека. Книгите са хора, които са станали жертва на предразсъдъци, социално изключване или са били стигматизирани. Така читателят получава възможност да преосмисли собствените си предразсъдъци.

Например един посетител на Човешката библиотека може да наеме „книгата“ Лее Ко Ен, която разказва какво е да живееш с нанизъм (забавено физическо развитие и растеж – бел. ред.). Или можете да наемете „книгата“ Майкъл, за да разберете за трудностите на един младеж да каже на приятелите и роднините си, че е взел решение да стане католик.

Най-скорошното събитие на Човешката библиотека се състоя в Сингапур, но тя вече е организирана в над 70 държави в цял свят.

Снимка: Pixabay.com