Германия е започнала разследване срещу основателя на Facebook Марк Закърбърг заради несъдействие в борбата срещу расистките коментари в социалната мрежа.

Жалбата срещу милиардера е внесена в прокуратурата в Мюнхен от адвокат, който работи в същия град, според световните медии.

Предварителното разследване се води както срещу Марк Закърбърг, така и срещу още девет други ръководители на Facebook.

Подобна жалба на същия адвокат беше отхвърлена през март от прокуратурата в Хамбург. Мотивите бяха, че ръководителите на социалната мрежа не са под юрисдикцията на законодателството на Германия.

Това не е първото дело, завеждано срещу Марк Закърбърг. През 2008 г. основателят на Facebook даде 1.2 млн. акции на компанията на близнаците Камерън и Тейлър Уинклевос, както и на Дивя Нарендра, заради техните обвинения, че са постигнали споразумение със Закърбърг да създаде уеб сайт, наречен HarvardConnection.com, но той се отказал от тях и използвал идеите им за създаването на Facebook.

Пол Селия пък е 43-годишен мъж, който заведе дело срещу милиардера, твърдейки, че притежава 50 процента от социалната мрежа.

В крайна сметка той беше обвинен в опит за измама чрез фалшифициране на документи и унищожаване на доказателства. В началото на 2015 г., два месеца преди процеса срещу него, той изчезна заедно със семейството си. До днес не е ясно къде се намира.