От началото на следващата година Tesla Motors ще сложи край на безплатното зареждане на електричество от нейните Supercharger станции. Това бе обявено от самата компания в блог пост, публикуван вчера.

През 2012 г. Tesla започна да изгражда собствена мрежа за зареждане на електрическите си автомобили. Зареждащите устройства на компанията, от които вече са инсталирани над 4600 по цял свят, позволяваха на собствениците на автомобили Tesla да зареждат колите си бързо и без да плащат за това.

От 1 януари обаче новите клиенти на компанията ще трябва да плащат, за да зареждат със Supercharger.

От компанията обявиха, че всеки автомобил Tesla, закупен след 1 януари 2017 г., ще идва с безплатни Supercharging кредити, които ще позволяват зареждане на 400 kWh ел. енергия на година (достатъчни за изминаване на около 1600 км, според изчисленията на компанията).

След изчерпването на тези кредити обаче зареждането става платено. От Tesla не обявиха цената, която възнамеряват да сложат, но увериха, че зареждането със Supercharger ще излиза по-евтино от зареждането с гориво.

Промяната няма да засегне онези клиенти, които вече са закупили автомобил или са направили поръчки преди тази дата (стига поръчаното возило да бъде доставено преди 1 април 2017 г).

Tesla планира да реинвестира приходите, генерирани от Supercharger станциите, обратно в мрежата, за да послужат за допълнителното й разширяване в световен мащаб.