Американският президент Барак Обама отдаваше голямо предпочитание на Европа в двата си мандата като президент на САЩ и по-специално на една определена държава.

За първия етап от последната си обиколка Обама избра Атина, защото преди да напусне Белия дом и да предаде щафетата на непредсказуемия Доналд Тръмп, Обама иска да потвърди пред европейските лидери силата на трансатлантическите отношения, пише френският вестник Les Echos.

„Глобализацията, технологиите и социалните медии разтърсиха живота ни, често по много конкретен начин. Хората се питат за националната си идентичност и мястото си в света“, заяви американският президент. Той припомни своята привързаност към Европа и отношенията, които е изградил с нейните ръководители.

Макар че Франция не е включена в последната официална обиколка на Обама, именно това е държавата, която той е посещавал най-често в двата си мандата. Американският президент е бил там шест пъти - колкото и в Германия, ако броим и вчерашната му визита там.

Мексико и Великобритания са приемали Обама пет пъти в последните осем години, а Япония, Афганистан, Саудитска Арабия и Южна Корея - четири пъти. Канада е далеч назад само с три посещения от Обама в двата му мандата, както и Китай и Полша. От януари 2009 г. Обама е посетил 57 държави.

При посещението си в Германия вчера Обама защити глобализацията. В съвместна статия с германския канцлер Ангела Меркел двамата заявяват, че глобалната икономика се развива по-бързо от всякога и сътрудничеството е от жизненоважно значение, съобщава ВВС.

В статията, публикувана от германското бизнес списание Wirtschaftswoche, Обама и Меркел защитават международната търговия, за разлика от по-протекционистичната позиция на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. „Няма да има връщане към света преди глобализацията. Дължим го на нашите компании и на нашите граждани, впрочем - на цялата световна общност. Трябва да разширим и задълбочим нашето сътрудничество“, категорични са двамата лидери.

Те изразяват подкрепата си за предлаганото Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС. Тръмп е остър критик на глобалните търговски споразумения и изрази задоволство от решението на Великобритания да напусне ЕС.

В Атина Обама призна, че глобализацията е създала усещане за несправедливост и допълни, че е необходимо коригиране на курса за справяне с нарастващото неравенство. „Когато виждаме хора, глобални елити, богати корпорации, които изглежда сякаш живеят по различни правила, като избягват данъците, възползват се от вратички в закона..., това подхранва дълбоко усещане за несправедливост“, каза Обама пред гръцките лидери.

Посещението му в Гърция беше белязано от улични протести на леви групировки, недоволни от американския „империализъм“. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне около 2500 демонстранти, които опитаха да стигнат до центъра на града във вторник.

Обама ще остане в Германия до петък, след което ще се отправи към Перу.

Снимка: Instagram