Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа трябва да се въздържа да поучава Турция по въпроса за мигрантите, съобщава "Хюриет дейли нюз".


В предаване на Евронюз Юнкер напомни, че Турция е отворила вратите си за над три милиона бежанци и заедно с Йордания и Ливан е направила повече от това, което е сторил Европейският съюз.

"Турция е много важен съюзник и това не е само заради кризата с бежанците. Разбира се, налице е очевидният факт, че Турция е приютила над три милиона бежанци, което Европа не можа да направи. Ето защо искам Европа да се въздържа да поучава Турция в това отношение. Турция заедно с другите съседни страни Йордания и Ливан, е направила повече от Европа. Така че, когато говори по въпроса, човек трябва да бъде сдържан", заяви Юнкер.

Запитан за преговорите на Анкара за присъединяване към ЕС , Юнкер каза, че "истинският въпрос, който трябва да бъде зададен, е: Иска ли Турция да се съобрази с всички критерии, необходими, за да стане членка на ЕС?".

Не мисля, че Турция си задава този въпрос. И понеже този въпрос не се задава, няма и отговор на него, каза още председателят на ЕК.

Ердоган остро критикува вчера гласуването в Европейския парламент в четвъртък на резолюция, препоръчваща временно замразяване на преговорите за присъединяване с Анкара, съобщава БТА.

Reuters цитира днес друго интервю на Юнкер за белгийския в. "Либр Белжик", в което той посочва, че Турция трябва да обърне внимание на предупрежденията на ЕС относно преговорите за членство и да извърши реформите, изисквани от блока.

По думите на Юнкер вотът в ЕП за замразяване на преговорите с Анкара не бива да бъде подценяван, защото макар и да не е обвързващ, "той ще предизвика въздействие в столиците" на страните от ЕС, които решават за членството.

Пред "Либр Белжик" Юнкер отхвърли заплахите на Ердоган за прекратяване на споразумението за възпиране на миграционния поток към Европа. Той насърчи Ердоган да извърши необходимите реформи, като започне с цялостна промяна на антитерористичното законодателство, ако желае турските граждани да получат право на безвизови пътувания в ЕС.