Наближават едни от най-вълнуващите празници през годината – Коледа и посрещането на Новата година. Тези дни, макар да се предхождани от традиционен пост, се характеризират с изобилстващи трапези и домашно приготвена храна.

За да избегнете преяждането по празниците, предлагаме 5 стратегии.

Хапнете нещо предварително

Това е една от най-лесните за изпълнение стратегии, но и сред най-ефикасните. Преди да отидете на парти или пък да престъпите прага на бащиния дом, изяжте нещо леко.

Празният стомах предразполага към преяждане.

Започнете с вода

Този съвет е важен поради 2 причини. Първо, може да бъркате дехидратацията с чувство за глад. Една чаша преди хранене ще ви даде търсения отговор.

Второ, не че ви броим калориите, но във водата такива няма. А като започнете да пиете коктейли, ще погълнете много от тях.

Придържайте се към навиците си

Ако вече сте на масата, тогава заложете на здравословните си навици. Това, че има изобилие от бисквити, не означава, че трябва да пренебрегнете традиционните храни в ежедневното ви меню – зеленчуци, месо и т.н.

Нито едно парти не е достойно да съкруши идеалната ви фигура.

Променете настройката си

Става дума за положителна настройка, а оттам и за убеждаване. Вместо да се фокусирате върху идеята, че не можете да похапнете от някое ястие, внушете си, че не го искате.

Аз мога да го изям, но всъщност не искам.

Използвайте червени чинии

Доказано е, че червеният цвят е свързан с намаленото количество храна, а също така и по-малко консумация на безалкохолни напитки.

С други думи, ако у дома има бонбони и снакс, изсипете ги в червени чинии и купи. Това ще ви накара да ядете по-малко. Оттам няма и да преяждате.