Златото се представя малко по-добре днес, докато инвеститорите очакват решението на Федералния резерв на САЩ по отношение на лихвените проценти в страната. Металът се влияе позитивно от представянето на щатския долар, който отстъпва позиции срещу кошница от валути.

На този етап анализатори и инвеститори са почти напълно убедени, че Фед ще вземе решение да повиши нивата на лихвите. Далеч не толкова ясно обаче е дали централната банка ще даде сигнали, че планира последващи повишения през 2017 година.

„Златото е в ничия територия днес, очаквайки повече яснота от Федералния резерв,“ коментира пред Reuters Джанклаудио Торлици – партньор в базираната в Милано консултантска фирма T-Commodity.

„На теория Фед може да изненада с по-агресивно поведение, но доларът вече се повиши до ниво, което взима предвид още две повишения на лихвите. Ситуацията е доста неясна, доларът обърква плановете на Фед.“

Анализаторът на Argonaut Securities Хелън Лау пък допуска, че пазарът може би не очаква твърде агресивни сигнали за бъдещи повишени на лихвите в коментарите на председателят на Фед Джанет Йелън тази вечер и това предизвиква леката слабост на долара, която от своя страна създава опора за златото.

Към момента (16.01 часа) ценният метал се търгува на спот цена от 1161.71 долара за тройунция, или с 0.27% над затварящото си ниво от вчера.