Отстъплението на долара от 14-годишния връх, който достигна вчера, даде възможност на златото да си поеме глътка въздух днес.

Металът успя да преодолее първоначалното си изоставане и към 12.01 часа се търгуваше на спот цена от 1134.48 долара за тройунция, или с 0.19% над затварящото си ниво от вчера. Щатските фючърси отбелязаха ръст от 0.25%, до 1136.40 долара.

„Ниският обем на търговия може да направи златото и другите благородни метали уязвими на резки промени и непостоянно поведение при сравнително малко търговски сделки,“ коментира в бележка до клиенти, цитирана от Reuters, анализаторът на HSBC Джеймс Стил.

„Ново отдръпване на долара може да предизвика рязък скок в цената на златото.“

Златото страда от решението на Федералния резерв да повиши основния си лихвен процент, както и от сигналите от централната банка на САЩ за три нови повишения през следващата година.

Стил добавя още, че металът може да приближи към нивото от 1100 долара за унция, но не смята, че пазарът ще слезе под това ниво. „Ако цената пробие границата от 1100, очакваме търсещите изгодни сделки трейдъри да увеличат своите покупки.“