Архитектурният проект Apple Campus 2 е новата сграда на Apple, която има форма на сребърна летяща чиния.

За построяването му е закупена земя с площ 71 хектара. Намира се на 3 км от действащия главен офис в град Купертино, щата Калифорния, САЩ.

Става дума за ултрасъвременна сграда, която е била мечта на покойния вече генерален директор – Стив Джобс. Той искал да построи най-доброто офис здание на света.

Проектът Apple Campus 2 е разработен от известния британски архитект Норман Фостър. Грандиозното строителство започна в началото на октомври 2013 г. Новият офис е с площ 260 000 кв. метра и ще побере до 13 000 служители.

За тях са предвидени най-удобните условия за работа и почивка.

Сградата има форма на идеален кръг с диаметър над 460 м. Разполага с 4 етажа над земата и 3 подземни етажа. Интересното е, че няма колони. Това прави строежа уникален.

За да заобиколите сградата, трябва да изминете над 1.6 километра.

По време на строителството на офиса са използвани най-напредничави технологии. Конструкцията има необичаен покрив, изработен от карбонови влакна.

С разработката му са се занивали инженери от дубайската компания Premier Composite Technologies.

Кръглият покрив се състои от 44 еднакви сектора с дължина 21.3 метра и широчина от 3.35 метра.

По думите на представители от компанията, това е най-големият независим архитектурен детайл, който някога е изработван от карбонови влакна. Теглото му възлиза на 80 тона.

За строителен материал са използвани още екологични и качествени материали, внесени от 19 страни.

Основен материал обаче е стъклото.

В сградата има поставени уникални извити стъкла, високи от пода до тавана. Те са изработени специално от германската компания Seele/Sedak.

Средният размер на стъкления панел е от 10 до 14 метра широчина и до 3.2 метра дължина. За проекта на Apple са изработени 3 000 такива стъклени панели. Най-тежкият от тях тежи 3.1 тона.

За фасадата са използвани специално разработени бетонни плочи. Те осигуряват автономната вентилационна система.

Всяка бетонна плоча е с дължина от 4 до 22 метра. Общият им брой е 4300, а общото тегло възлизда на 212 тона. Най-тежката плоча тежи 27 тона.

Основен източник на енергия за сградата ще бъдат слънчеви панели, разположени на покрива.

Apple планира да генерира 75% от необходимата енергия с помощта на слънчеви батерии и биологично гориво.

Освен офис помещения, новата щаб-квартира ще разполага със столова с площ 5574 кв. метра. Тя ще има открита тераса с разкошна градина, която ще побира 4 000 души.

Разбира се, ще има още фитнес център с площ 9290 кв. метра и конферентна зала с площ 11 000 кв. метра.

Големият гараж ще заема част от четирите надземни етажа и трите подземни. Всички паркоместа ще имат достъп до станции за зареждане с ток.

Във вътрешността на кръглата сграда ще има вътрешен двор, в който ще има овощна градина.

Предполага се, че на територията на новия офис ще бъдат засадени над 7 000 дървета.

Във вътрешността на двора ще има велоалеи, пътеки за бягане и други пространства, предназначени за почивка. 13% от площта ще бъде застроена. Останалата ще бъде използвана за обособяване на парк и градина.

Откриването на фантастичната сграда е планирано за началото на 2017 г.