Цената на петрола бележи лек ръст днес на фона на очакванията за спад в щатските петролни запаси и признаци, че основните петролни производители възнамеряват да спазват спразумението за съкращване на добива.

Към момента (16.03 часа) щатският лек суров петрол се търгува на 52.42 долара за барел, или с 0.17% над затварящото си ниво от вчера. Европейският сорт Брент е с ръст от 0.2% на 55.58 долара.

Седмичният доклад за петролните запаси в САЩ, който ще бъде публикуван в четвъртък, се очаква да покаже понижение от 1.7 млн. барела за миналата седмица, съобщава Reuters.

В същото време държавната петролна компания на Кувейт съобщи днес, че ще съкрати своя добив през първото тримесечие. Кувейт е член на ОПЕК и участва в постигнатото миналата година споразумение за намаляване на добива на организацията с 1.2 млн. барела на ден. Като част от сделката страната пое ангажимента да намали своя добив с 131 000 барела на ден.

Няколко големи производители, нечленуващи в ОПЕК заявиха, че ще подкрепят усилията на петролния картел да стабилизира цените на горивото. Измежду тях най-голяма е ролята на Русия, която обеща да съкрати дневната си продукция с 300 000 барела.