Цената на петрола търпи сериозно понижение днес, поради притеснения, че увеличаващата се продукция от страна на САЩ ще подкопае усилията на ОПЕК да ограничи добива на горивото в световен мащаб.

В края на ноември членовете на петролния картел постигнаха споразумение за съкращаване на добива на организацията с 1.2 милиона барела на ден. Тази сделка, както и заявената готовност за съкращения в общ размер от близо 600 000 барела на ден на група производители, нечленуващи в организацията, допринесе за силния завършек на годината за петрола.

Сред тези производители обаче не е САЩ, чиито петролни компании продължават да увеличават своята продукция. По данни на Baker Hughes броя на нефтените платформи в страната се е увеличил за 10-та поредна седмица. Междувременно анализаторите на Barclays прогнозират, че броя на съоръженията ще нарасне от 529 в момента до 850-875 до края на годината, а добивът в Северна Америка ще се увеличи с 27%.

Към момента (16.25 ч.) щатският лек суров петрол бележи спад от 2.32% до 52.74 долара за барел. Европейският сорт Брент се движи с 2.36% на 55.75 долара.