Два милиарда лева “бюджет” за саниране гласуваха на второ четене три парламентарни комисии в четвъртък - бюджетната, регионалната и енергийната. В бюджетната комисия точката предизвика скандал и депутатите от “БСП - лява България” напуснаха заседанието.

“Предложението влиза в последния момент и без задължителната обосновка за отражението върху бюджета”, заяви Румен Гечев и настоя то да отпадне от дневния ред. С 6 на 6 гласа обаче проектът остана за гласуване в комисията и бе приет с вота на ГЕРБ, ПФ, РБ и БДЦ.

“С увеличаването на бюджета и на срока на действие на програмата за саниране тя излиза извън тригодишната финансова рамка и това налага одобрение от парламента”. Така строителният министър Лиляна Павлова обясни пред депутатите от регионалната комисия влизането ѝ в дневния ред на парламента.

Според нея такъв тип програми трябва да има през следващите поне 10 години. Министърката бе категорична, че санирането не трябва да се политизира и че трябва да се разшири, за да обхване и еднофамилните сгради, съобщава вестник "24 часа".

“Средствата за първия милиард са обезпечени и са в БНБ. От тях ще се разплаща към ББР за възстановяване на извършени разходи по завършени и въведени в експлоатация сгради”, каза Павлова.

С друго свое решение бюджетната комисия разреши малките казани за варене на ракия да са с вместимост до 1000 вместо до 500 литра. Така специализиран малък обект за дестилиране ще е с обща вместимост на съдовете до 1000 литра включително, в който ще може да се произвежда ракия от грозде и плодове - собствено производство, за лично потребление, до 30 литра годишно на семейство, записаха депутатите с поправка на второ четене в Закона за акцизите и данъчните складове.

По предложение на Валери Симеонов от Патриотичния фронт депутатите върнаха и стария запис, който разрешава ракия да се вари през цялата година, а не само от 1 юли до 31 декември. След предложение от Националното сдружение на общините бюджетната комисия отмени и задължението на кметовете да правят регистри за казаните и да събират акцизите от тях. Така ако предложенията минат и в пленарната зала, митничарите отново ще контролират варенето на ракия в селските казани.