Градовете стават все по-влиятелни икономически играчи. Топ 100 на икономиките, публикуван в края на 2016 г. от Чикагския съвет по глобалните въпроси, показва ясно тази тенденция.

В класацията на 100-те най-силни икономики в света американският институт поставя 42 града, пише френският вестник Les Echos.

Авторите на доклада се позовават на БВП на държавите и на големите градове по данни от 2014 г., както и на оборота на най-големите компании. Първите места в класацията се заемат от държави - Китай и САЩ. Но много градове се справят точно толкова добре, ако не и по-добре, от повечето икономики в света.

Два града са класирани сред първите 25 икономики на планетата - Токио заема 14-о място, а Ню Йорк е поставен на 19-о място с БВП над 1 трилион долара. В сравнение с национални икономики със сходни размери, икономическото производство на Токио го поставя пред Саудитска Арабия, Канада, Испания и Турция, а Ню Йорк изпреварва Иран, Австралия, Полша и Египет.

Най-влиятелните в икономическо отношение градове в света са съсредоточени в САЩ (12 в класацията) и в Китай (8). Западна Европа изостава с едва шест града - Лондон, Париж, Амстердам, Милано, Мадрид и Дюселдорф. Големи европейски столици, като Берлин, Рим и Стокхолм, отсъстват от класацията, което оборва хипотезата, че държавната власт и културното влияние водят непременно и до икономическа сила, анализират авторите на доклада.

Африка, която има малко държави в топ 100, не е излъчила нито един град в класацията. Населението тук не е толкова урбанизирано, колкото в останалите части на света, така че градовете имат по-малко значение.

„Но процентът на урбанизация е най-високият в историята и урбанизираното население трябва да нарасне два пъти в идните 25 години“, предвижда институтът.

Този демографски растеж ще бъде придружен и от икономическа зрялост, допълват авторите на доклада.

Друга забележителна характеристика е, че градовете в топ 100 генерират систематично част от националния БВП, която надхвърля значително дела им в населението на страната. „При индекс от 1.0, означаващ пряко сравнение между дела на града в населението на страната и дела му в националния БВП, градовете, класирани сред първите 100 световни икономики, имат среден индекс от 1.46“, отбелязват авторите на доклада.

12-те американски града, които влизат в класацията, представляват само 29.1% от общото население на страната, но генерират 34.7% от БВП на САЩ.

Wal-Mart - пета икономика в света

Седем компании успяват да намерят място в класацията между гигантските градове и най-богатите държави в света. Така Wal-Mart се оказва петата сила в света, точно пред Швейцария. С изключение на Volkswagen, която заема точно 100-ото място, останалите компании са петролни, включително две китайски, контролирани от държавата. Това са Royal Dutch Shell, China Petroleum, Exxon Mobil, British Petroleum и PetroChina.

Ще видим ли скоро Г-7 на градовете?

Щом Токио и Ню Йорк успяват днес да конкурират Канада и Австралия, това е знак, според авторите на доклада, че националните ръководители трябва „да инвестират в инфраструктура, а институциите да насърчават градското развитие“.

Ако националните държави вече не са единствените актьори, това поставя въпроса и да представителството на градовете и компаниите в световното управление. Изправени пред „световен ред, заплашен от политическа и екологична нестабилност“, влиятелните градове трябва вече да се обединят и да упражняват влиянието си на световно ниво по подобие на Г-7 на държавите.

Те вече започнаха да го правят със Cities 40 - мрежа от градове, които се борят срещу климатичните промени.

Но много влиятелни градове в икономически план са изправени и пред крайно неравенство в доходите и други форми на социално изключване. Това са неравенства, които не бива да бъдат пренебрегвани, защото подкоповат капацитета им и заплашват легитимността им да действат на световната сцена“, отбелязват авторите на доклада.