От своето основаване през 1873 г., като първият производител на телеграфно обрудване в Япония, Toshiba е преживяла редица предизвикателства, включително земетресения, бомбардировки и неуспешни продукти, като музикалния плейър Zune, който компанията разработи в партньорство с Microsoft.

Сега обаче конгломератът може да бъде погубен от четири ядрени елекроцентрали, които в момента биват изграждни в САЩ, пише изданието Bloomberg Businessweek в свой материал по темата.

Просрочените крайни срокове и надхвърленият бюджет по изграждането на реакторите, ръководено от дъщерната компания на японския гигант - Westinghouse Electric, доведоха до оставката на председателя на Toshiba Шигенори Шига и до удар по финансите в размер на 712.5 млрд. йени (6.3 млрд. долара).

Тази загуба надхвърля сумата от 5.4 млрд долара, която бе платена от Toshiba при придобиването на Westinghouse през 2006 г. Последиците от колапса на ядрения бизнес на японската компания се очертава да бъде много по-големи.

За да остане платежоспособна, Toshiba ще трябва да продаде мажоритарния си дял в перлата в своята корона – бизнеса й за флаш памет. Компанията вече продаде своите бизнеси за потребителска техника и медицинско оборудване, за да се справи с последиците от счетоводен скандал през 2015 г.

„Toshiba е разкъсвана на парчета,“ коментира пред Bloomberg Businessweek Амир Анварзадех – ръководител на отдела за японска фондова търговия към BGC Partners. „Компанията ще оцелее, няма да обяви несъстоятелност. Но това е краят на Toshiba като компания с надежди за растеж.“

Изглежда много инвеститори споделят това мнение. Toshiba, чиято пазарна стойност вече беше изгубила 7 млрд. долара през предходните шест седмици, претърпя срив в цената на своите акции от нови 10% след съобщението за загубите и оставката на Шига на 14 февруари.

С покупката на Westinghouse Toshiba заложи смело на очакванията за ядрения ренесанс в САЩ, които бях допълнително подсилени от факта, че през 2008 г. Westinghouse стана първата щатска компания, която печели договор за изграждане на ядрени реактори след аварията в АЕЦ Three Mile Island през 1979 г.

Такъв ренесанс обаче така и не настъпи, отчасти защото компанията не успя да изгради реакторите в сроковете и бюджета, който беше обещала. Toshiba разчиташе, че модулните реактори от ново поколение на Westinghouse - AP1000, ще бъдат по-лесни за изграждане, но реалността бе съвсем друга.

В изявлението си от миналата седмица японската компания съобщи, че обмисля да излезе от бизнеса с изграждане на атомни централи и да предоставя единствено оборудване и инженерни услуги. Всички варианти са възможни, включително и продажба на Westinghouse, информираха от компанията.

Компанията също така възнамерява да вземе стртегически решения по отношение на свои ядрени бизнеси в други части на света. Японският конгломерат обмисля продажбата на дела си в NuGeneration – компания, която иска да строи атомна централа в Северозападна Англия. Toshiba свива и плановете си за Индия, където Westinghouse трябваше да изгради шест реактора. От компанията заявиха, че ще предоставят само оборудване и инженерни услуги в тези проекти.

Всичко това е разочароващо развитие за един от най-старите бизнеси в Япония, който създаде първата електрическа крушка в страната и се превърна в корпоративен гигант, произвеждащ всичко - от перални машини и медицинско оборудване до компютри и ядрени реактори.