В някои части на света една чиния с храна може да изяде приходите ви за повече от един ден. Това показва ново съвместно изследване на Световната продоволствена програма на ООН и компанията Mastercard, което разкрива реалните разходи за прехрана по света.

В някои страни купуването на храна може да струва местния еквивалент на стотици американски долари, показва изследването.

В щата Ню Йорк, например, една порция ориз или боб струва 1.20 долара – 0.6% от средните приходи за деня там. Ако сравните ситуацията в Южен Судан, цената на същите ястия е равносилна на приходите на един човек за ден и половина.

Това означава, че жител на Ню Йорк трябва да плати за порция ориз или боб 322 долара.

CNN публикува петте най-скъпи места за купуване на ястие въз основа на средните дневни приходи на хората.

1. Южен Судан: 321.70 долара спрямо покупателната способност на нюйоркчаните (155% от средните дневни доходи на жителите на страната)

2. Нигерия: 200.32 долара според покупателната способност на жителите на Ню Йорк (121% от средните дневни приходи в Нигерия)

3. Деир Езор, Сирия: 190.11 долара според покупателната способност на нюйоркчаните (115% от средните дневни доходи на сирийците)

4. Малави: 94.43 долара според покупателната способност на нюйоркчани (45% от средните дневни приходи на жителите на Малави)

5. Демократична република Конго: 82.10 долара от гледна точка на нюйоркчани (40% от средните дневни доходи в Конго)

Изследователите съобщават, че са искали „да подчертаят някои от истинските причини, поради които страните често се озовават в порочния кръг на бедността, като конфликти и несигурност“.

Към март над 20 милиона души в четири опустошени от война региони – Южен Судан, Йемен, Сомалия и Североизточна Нигерия, са страдали от недохранване, показват данни на ООН.

Новото изследване е „остро напомняне как конфликтите могат да създадат жестоки неравенства от гледна точка на достъп до храната“, каза генералният директор на Световната продоволствена програма Дейвид Бийсли.