Дериватните инструменти са много важни за пазара, поради което се фокусираме върху развитието им в България. Това каза Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на Капман Холдинг, по време на икономическата конференция Шумът на парите, организирана от Profit.bg.

Капман е първият инвестиционен посредник в България, получил лиценз за организатор на Многостранна система за търговия (Multilateral Trading Facility) – MTF SOFIA.

„Имаме няколко нови продукта, които сме замислили, но обичайно не срещаме особено голямо разбиране от надзора по повод новите продукти“, отбеляза Ялъмов, добавяйки, че се надява тези думи да бъдат приети като градивна критика.

По думите му, засега има 9 инвестиционни посредника, които са членове на многостранната система за търговия, като все още не може да става дума за сравнение с международните стандарти. „Но ако трябва да се сравняваме с оборота на БФБ-София, сме на ниво от около 15% от него“, уточни Ялъмов.

По думите му, процедурите по набиране на капитал не са на фокус за MTF SOFIA, за сметка на дириватите. „Дериват се прави върху базов инструмент, а те не са толкова ликвидни у нас, поради което искаме да правим деривати върху друг вид базов инструмент, който не е търгуван в България“, каза той.

По отношение на регионалната борсова инициатива SEE Link, Ялъмов посочи къде, според него, е скрит проблемът относно слабата активност на този обединен пазар.

По думите му, това не се дължи толкова на лоша връзка между централните депозитари или сетълмена, а та дублирането на разходите на инвеститорите.

На практика се налага веднъж да се използва местен инвестиционен посредник и втори път – такъв, опериращ на ответния пазар, което идва твърде скъпо за малките инвеститори, посочи той.

„Но като цяло идеята е прекрасна и може да работи успешно в бъдеще“, добави Ялъмов.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.