Щатската комисия по ценни книжа и борси (SEC) вчера повдигна обвинения в измама на главния изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск и възнамерява да го отстрани от поста му начело на компанията за електромобили, заявявайки, че Мъск е пуснал поредица от “неверни и подвеждащи” съобщения в Twitter за евентуалното делистване на Tesla от борсата.

47-годишният Мъск е публичното лице на Tesla и отстраняването му би била голям удар за работещия на загуба автопроизводител, който има пазарна стойност от над 50 млрд. евро, главно заради увереността на акционерите в лидерските качества на Мъск.

Министерството на правосъдието на САЩ, което има правото да повдига обвинения, също така е разпитало компанията за съобщенията на Мъск в Twitter, обявиха от Tesla по-рано през месеца.

Акциите на Tesla поевтиняха с 12% в следборсовата търговия вчера.

Мъск твърди, че не е направил нищо лошо. “Дълбоко натъжен и разочарован съм от тези неоправдани действия на SEC,” заяви Мъск в свое изявление. “Честността е най-важната ценност в моя живот и фактите ще покажат, че никога не съм правил компромис с това по никакъв начин.”

От борда на директорите на Tesla обявиха, че имат “пълно доверие” на Мъск, информира Ройтерс.

Делото на SEC, заведено в съд в Манхатън, слага край на бурни два месеца, които започнаха на 7 август, когато Мъск обяви пред своите над 22 милиона последователи в Twitter, че може да свали Tesla от борсата на цена от 420 долара за акция и че “финансирането е осигурено”.

На 24 август, след като стана ясно, че SEC води разследване, Мъск написа, че Tesla ще остане публична, изтъквайки като причина съпротива от страна на акционерите.

Wall Street Journal информира вчера, че SEC е завела делото, след като предложението за сключване на споразумение с Мъск е пропаднало.

В документите по делото от SEC твърдят, че Мъск е сметнал цената от 420 долара за акция като комбинация от 20% премия над цената на затваряне на акциите в конкретния ден и препратката на жаргон на числото към марихуаната.

В документите също така се посочват имейли и текстови съобщения между Мъск и ръководители в Tesla, в които Мъск казва, че мислел, че приятелката му “ще го сметне за смешно, което, разбира се, не е страхотна причина за избиране на цена.”

След като Мъск пуснал първото съобщение в Twitter, главният финансов директор на Tesla го попитал дали иска блогпост или имейл до служителите, в който да се обясни неговия туит, на което Мъск отговорил: “Да, това би било страхотно.”

Мъск не е обсъждал споменатите 420 долара с потенциален източник на финансиране, преди да повдигне въпроса пред борда на директорите на Tesla в имейл от 2 август, твърдят от SEC.

От комисията твърдят, че разследването на Tesla продължава.

Намерението за налагане на забрана на Мъск да заема ръководен пост в публична компания е рядко прилаган ход от страна на комисията спрямо главен изпълнителен директор на толкова известна компания.

Заведеното от SEC дело идва в момент, когато Tesla изпитва затруднения с доставките на своя нов Model 3, който е от ключово значение за рентабилността на компанията в бъдеще след дълга поредица от производствени проблеми и забавяния.

Мъск отдавна използва Twitter, за да критикува тези, които залагат срещу неговата компания, като скъсяват акциите й, и вече бе изправен пред няколко съдебни дела от страна на инвеститори за съобщенията си в Twitter от 7 август, които доведоха до колебания в цената на акциите на Tesla.

Според SEC, Мъск е “знаел или е действал безразсъдно в това да не знае”, че съобщенията му в Twitter за свалянето на Tesla от борсата на цена от 420 долара за акция са неверни и подвеждащи, предвид факта, че никога преди това не е обсъждал подобни действия с източник на финансиране.

От комисията твърдят, че Мъск се срещнал за по-малко от половин час с трима представители на публичен инвестиционен фонд в завода на компанията във Фримонт, Калифорния на 31 юли.

По време на срещата основният представител на държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия проявил интерес към делистването на Tesla, ако условията са “приемливи,” се казва в съдебните документи.

Мъск признал, че по време на срещата не са обсъждани “дори най-фундаментални условия” по сделката и няма никакво писмено споразумение. Той разговарял отново с представителите на фонда три дни, след като пуснал съобщенията в Twitter.

Освен че създал “значително объркване и повлиял на търговията с акциите на Tesla, нанасяйки загуби на инвеститорите,” от комисията твърдят, че Мъск не се е консултирал с борда на директорите на Tesla, с други служители или с външни консултанти за съобщенията в Twitter, преди да ги пусне.

Дори и отговарящият за връзките с инвеститорите в Tesla бил изненадан от съобщенията, като се наложило да попита административния директор на Мъск дали са “истински.”