Електрическите превозни средства може и да са отговорът на климатичните промени, но за някои представляват опасност.

Пешеходците не успяват да чуят как тихите електрически и хибридни автомобили идват по шосето, което представлява опасност за хората с увредено зрение.

Но от началото на тази седмицавсички нови електрически и хибридни коли, прозвеждани и продавани в Европейския съюз, ще трябва да разполагат с акустична звукова система.

Превозните средства ще трябва да издават звук, когато се движат назад или със скорост под 20 км/час.

Звукът, издаван от акустичната система за предупреждение (AVAS), ще бъде сходен с този, идващ от стандартните двигатели с вътрешно горене. Водачите ще могат временно да спират тези звуци, ако желаят.

Регулацията е приета от Европейския парламент през 2014 г., като петходишният преходен период изтече сега, съобщават от Европейската комисия, цитирани от CNN.

От юли 2021 г. регулацията ще стане задължителна за всички нови електрически и хибридни превозни средства, регистрирани в ЕС.

Някои производители, като Toyota и Jaguar, вече са разработили AVAS система за своите електрически модели, докато BMW са наели топ филмовия композитор Ханс Цимер да създаде звуците за електрическия модел BMW Vision M Next.

Звуците, записани с Рензо Витале - акустичен инженер и дизайнер в BMW Group, могат да бъдат използвани от германския производител в следващото поколение електрически превозни средства.

Потребителите могат да чуят записаните звуци на сайта на BMW.

Електрическите коли са важна част от усилията за намаляване на вредните емисии чрез заместването на класическите автомобили на бензин и дизел.

Великобритания и Франция ще забранят новите бензинови и дизелови коли от 2040 г. Индия се стреми всяка нова кола, продадена в страната, да бъде електрическа от 2030 г.

Норвегия пък заяви, че всички нови пътнически коли и ванове, продавани в страната след 2025 г., трябва да имат нулево вредно влияние върху околната среда.

Колко електрически коли има в България?За последните 5 години броят на регистрираните електрически и хибридни автомобили у нас записа ръст от над 600%

Китай - най-големият пазар за коли в света, работи по план за забрана на продажбата на коли, работещи само на база изкопаеми горива.

До 2040 г. електрическите коли ще съставят 57% от всички пътнически автомобили на пазара по света, сочи анализ на Bloomberg New Energy Finance.