Така, не сте спали добре през нощта. С малко повече кофеин и зареждаща с енергия закуска сутринта преминава добре.

Но какво се случва следобед? Всичко е ужасно и потискащо, а вие нямате сила за нищо.

Определено имате нужда от малка дрямка. Всеки е минал по този път и знае усещането.

Тогава възниква въпросът: Коя е идеалната продължителност на тази малка дрямка, за да възстановя енергията си?

При всеки човек е различно и зависи от това колко активни сте през деня, както и дали няма да попречи на вечерното заспиване, обясняват експерти.

Според д-р Суджай Кансагра, който е експерт по съня, идеалната следобедна дрямка трябва да бъде от 20 до 30 минути. Той казва, че това е идеалната продължителност, за да възстановите енергията си и да повишите настроението.

Тезата е подкрепена и от изследване, публикувано в списание „Клинична неврофизиология“. То показва, че 20-минутната следобедна дрямка, известна също като "зареждаща дрямка", може да повиши тонуса и производителността в продължение на часове след това.

Но внимавайте, защото ако се отпуснете и спите повече, може да си причините повече вреда, отколкото полза, тъй като нарушавате циркадния си ритъм. Дори има опаснот да се събудите по-сънливи и по-уморени.

Освен това по-продължителна дрямка може да попречи на заспиването вечерта. А ако добавите и следобедна чаша кафе, тогава си вредите още повече.

Затова решението за бързо възстановяване е 20-30-минутна дрямка, стига да може да си го позволите и това да не повлияе на работния ви ритъм.