Океаните покриват 71% от повърхността на планетата Земя. С други думи, голяма част от света, който познаваме, е скрит от очите ни.

Видео на НАСА (NASA) разкрива уникални картини. Буквално създава облика на Земята без океаните й.

Оригиналното видео се появява още през 2008 г. Впоследствие планетарният учен Джеймс О`Донахю го редактира, за да подчертае най-новите открития, да забави анимацията и да добави тракер на водата.

Понастоящем О`Донахю работи в Японската космическа агенция JAXA, но преди това е бил част от екипа на НАСА.

Харесва ми начинът, по който тази анимация разкрива океанското дъно, казва ученият в интервю за Business Insider. Той добавя, че премахването на моретата разкрива „не само дъното на океана, но също така и древната история на човечеството“.

В това видео може да видите първо континенталните шлейфове. Именно там е имало земни мостове преди десетки хиляди години. Те са позволили на хората да пътешестват от континент на континент.

Най-старият кратер на Земята, който пази тайните йАко искате да се запознаете отблизо с историята на Земята, ще трябва да пътувате до град Микатара в Австралия

Щом нивото на моретата падне под 3000 метра, видеото разкрива средноокеанския хребет, който представлява най-голямата планинска верига на планетата. Дълга е почти 60 000 км. Накрая „източването“ на водата разкрива Марианската падина.

Както можете да се досетите, изчезването на океаните ще бъде катастрофално за човешката раса. Колко вълнуващ обаче е светът под солената вода!