Компаниите от сектора по общо застраховане са спечелили рекордните 49 млн. лв. за първото тримесечие на 2020 г., сочат данни на Комисията за финансов надзор.

Година по-рано беие реализиран положителен финансов резултат от близо 37 млн. лв., а за предходните две години сумите бяха съответно 27.3 млн. лв. и 33 млн. лв.

Справка на Profit.bg сочи, че за осма поредна година компаниите от сектора реализират повече от 15 млн. лв. печалба за първите три месеца на годината.

Най-добър резултат постигнаха от ДЗИ Общо застраховане – 11.2 млн. лв. печалба, спрямо 9.69 млн. лв. за сравнимия период на година по-рано.

Алианц България и Дженерали отчитат печалби от съответно 7.7 и 7.3 млн. лв., като също подобряват своите финансови резултати спрямо 12 месеца по-рано.

Компанията с най-голям пазарен дял – Булстрад Виена Иншурънс Груп, завърши тримесечието на плюс от 6.6 млн. лв. спрямо 386 хил. лв. за преди година.

Добри финансови резултати отчитат още от Енергия и Далл Богг Живот и здраве, респективно 4.8 и 4.2 млн. лв., както и ОЗК Застраховане и Евроинс, приключили тримесечието с 3.6 млн. лв. и 3.5 млн. лв. печалба.

Булстрад е застраховател на годината за трети пореден път „Тази награда е не само признание, но и отговорност. Тя е за всички колеги в БУЛСТРАД, на които благодаря за всеотдайността

Лев Инс и Армеец реализират положителен финансов резултат от 1.5 и 1.2 млн. лв. за периода.

Кои са най-големите компании в сектора към 31 март?

Булстрад държи челната позиция с пазарен дял от 13.83%, следван от Лев Инс с 13.04%, както и ДЗИ, и Евроинс, които имат дял от 10.11 и 9.99 на сто.

Четирите най-големи компании в сектора към 31 март имат съвкупен пазарен дял от 47%.

Следват Армеец с 8.3%, както и Дженерали, и Бул Инс с респективно 6.99 и 6.7%.

Малко над 70% от брутния премиен приход на компаниите от сектора се реализира от автомобилните застраховки. Втората най-голяма група застраховки е полицата Пожар и природни бедствия, осигуряваща 15.2 на сто от прихода. Следва „Злополука и заболяване“ с малко над 6%.