Британският футболен клуб Саутхямптън бе закупен от инвеститорската фирма Sport Republic на сръбския бизнесмен Драган Шолак, съобщиха от пресслужбата на „светците“.

Компанията на Шолак има богат портфейл от спортни и развлекателни инвестиции. Сърбинът е собственик и на United Group, която в България управлява Нова телевизия и Vivacom.

Sport Republic придобива 80% от акциите на клуба от южното крайбрежие, който от 2017 година бе собственост на китайския бизнесмен Гао Дзишън. Сега той се оттегля, но Катарина Либхер, който пък беше мажоритарен акционер в Саутхямптън преди него, запазва 20-процентовия си дял в клуба.

Шолак е водещи инвеститор в базираната в Лондон Sport Republic - компания основана от Расмус Анкерсен, който наскоро се оттегли като директор на Брентфорд, и Хенрик Крафт.

Кои са най-добре платените спортисти за всички времена?До момента доходите на Майкъл Джордан са на стойност 2.62 млрд. долара, изчислиха от Sportico


„Моите партньори и аз имаме опит в дългосрочни инвестиции в спортната и развлекателната индустрия и Sport Republic бе основан, за да комбинира експертизата и да донесе нещо уникално на пазара. Саутхямптън има много качества, които ние търсим в голяма спортна организация“, заяви Шолак.

„Светците“ в момента са 14-и във Висшата лига, на десет точки от зоната на изпадащите.