Златото започна седмицата с повишение до едномесечен връх, като в понеделник се доближи до ключовото ниво от 2000 долара за тройунция.

Геополитическата несигурност около конфликта между Русия и Украйна и нарастващият инфлационен натиск засилват позициите на благородния метал като инвестиционно "убежище".

В късните часове на вчерашната борсова сесия и във вторник сутринта златото загуби част от спечелените позиции и към момента се търгува на ниво от 1981 долара за тройунция, но въпреки това остава близо до най-високите си нива за последния месец.

Пазарните участници оценяват ефектите на инфлацията, която през март се ускори до най-високите си темпове за последните четири десетилетия. Индексът на производствените цени в САЩ се повиши с 11.2% на годишна база, поставяйки нов рекорд.

Някои икономисти смятат, че инфлационният пик ще бъде достигнат през март или април, като след това ще се наблюдава известно облекчаване на проблемите с веригата за доставки, както и забавяне на ръста заради по-високата база на цените, които нарастват още от миналата година.

Но въпреки това цената на златото все още се покачва, а инвеститорите изглежда не се страхуват от евентуалните агресивни антиинфлационни мерки на Федералния резерв.

„Ако инфлацията наистина е близо до своя пик, на фона на очакваното повишение на лихвите с 50 базисни пункта, златото би трябвало да се търгува много отбранително. Но в момента това не е така", коментира пред електронното издание Seeking Alpha анализаторът на MKS PAMP Ники Шийлс.

Г-7 ограничава използването на злато от Руската централна банкаЛидерите на Групата най-богати държави (Г-7) обявиха в четвъртък, че ограничават използването на злато от Руската централна банка

Проблемът е, че дори инфлацията да се забавя, тя продължава да е над 8% на годишна база.

„Обръщането на тенденцията на нарастване на инфлацията е добре дошло от икономическа гледна точка, но понякога пазарът губи от погледа си голямата картина - темпът и посоката имат значение, но също и базовите нива“, казва още Шийлс.

Според нея в момента цената на златото се движи от геополитиката и инфлацията. Но устойчивостта на метала срещу очакваната пазарна волатилност е това, което ще има най-голямо значение за движението на ценния метал до края на годината.

А най-големият тест ще бъде бариерата от 2000 долара за тройунция. Ако тя бъде премината, възходящата тенденция може да достигне и нови върхове в следващите седмици и месеци, смятат експертите.