Футболни мениджъри и водещи играчи са помогнали за набирането на 845,7 милиона турски лири (44,8 милиона долара) за един ден за жертвите на опустошителните земетресения от 6 февруари, ударили 12 провинции и убили повече от 44 000 души в Турция, предаде Анадолската агенция, цитирана от CNN.

Телетонът - предавано по телевизията събитие за набиране на средства - беше излъчен на живо от TRT Sport, A Sports, SportsTV, D Smart Sports, S Sport, Tivibu Sports, TV8 и Club, TRT Radio, Radio Gol, Radyospor, League Radyo, както и много дигитални медийни канали.

Известни футболисти и мениджъри, сред които Килиан Мбапе, Юрген Клоп, Пеп Гуардиола, Рууд Гулит, Микел Артета и Арсен Венгер, се присъединиха към телевизионното набиране на средства, наречено „Рамо до рамо“, което е предвидено да продължи до 15 юни.

Сред дарителите са Асоциацията на европейските клубове и президентът на Пари Сен Жермен Насър Ал-Хелаифи.

Кампанията е организирана от Министерството на младежта и спорта на Турция, Турската футболна федерация, Фондацията на асоциацията на клубовете от турската Суперлига.

Щети за $34,2 млрд., още трусове и антиправителствени лозунги в ТурцияСпоред доклад на Световната банказеметресенията от 6 февруари в Турция са причинили преки щети за 34,2 милиарда долара

Събитието не беше единственият проект за набиране на средства, включващ футболисти. Турският футболист Мерих Демирал продаде на търг фланелки и екипи на суперзвезди като Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Джиджи Буфон, за да подкрепи оцелелите от смъртоносните трусове.

С разрешението на Роналдо Демирал решава да продаде подписана фланелка, която футболната звезда му е подарил преди две години, докато Роналдо урежда изпращането и на фланелка от последния му клуб - Ал Наср.

След 5,6% ръст през 2022 г., БВП на Турция може да се забави до 2,8% Миналата година стойността на БВП е достигнала 15 трилиона турски лири (905,5 млрд. долара)

Усилията за издирването и изваждането на оцелелите бяха възпрепятствани от студената зима в засегнатите от земетресения региони, докато властите се борят с логистичните предизвикателства при транспортирането на помощ в Северозападна Сирия на фона на остра хуманитарна криза, усложнена от години на война, отбелязва CNN.

Силни вторични трусове продължават да засягат региона.