Производителят на играчки LEGO обяви, че ще започне да купува е-метанол, алтернатива с по-ниски въглеродни емисии на конвенционалните пластмасови съставки, който ще бъде използван при производството на популярните кубчета на компанията, съобщава Reuters.

Компанията ще получи първите доставки следващата година, когато в Дания започне да работи първият голям завод за е-метанол. Планира се в него да се произвеждат по 32 000 тона годишно от химическия продукт, като ще бъде използвана електрическа енергия от вятърни и соларни централи.

European Energy, компанията която изгражда завода в Дания, съобщи, че датският производител на лекарства Novo Nordisk също ще купува е-метанол, за да използва пластмаса, произведена посредством "нисковъглероден метод", при създаването на инсулинови писалки и други медицински устройства.

Novo и LEGO не уточняват обемите е-метанол, които ще купуват от завода. Миналата година компанията за морски товарен транспорт Maersk договори да купува половината от продукцията му, припомня Reuters. Maersk е поръчала 19 кораба, които може да се движат с метанол.

Най-високото Lego в света ще тества уменията на търпеливитеЖелязната лейди на Париж сега може да заеме централно място в дома ви

Lego обяви през юни 2021 г. планове да започне да използва рециклирани материали от пластмасови бутилки за своите продукти, припомня още Reuters. В момента се произвеждат около 100 милиона тона метанол от изкопаеми горива всяка година, от които приблизително две трети се използват в химическата промишленост, а останалите в транспорта, според European Energy.