Сред изтънчените гости на Met Gala тази година имаше един, за чиято самоличност повечето от големите звезди нямаха никаква представа.

Облечена в тоалет на Balmain и с блестяща чанта-куфарче на Judith Lieber във формата на винтидж фотоапарат, Ice Spice направи своя дебют и бързо накара знаменитостите да говорят за нея.

Според добре запознати източници, 23-годишната рапърка е поканена от самата председателка на събитието, отговаряща за цялата организация - Анна Уинтур, главен редактор на списание Vogue.

Решението й да покани млада рапърка може да е изненада за мнозина, но вездесъщата редакторка е предприела успешен ход, за да грабне вниманието на поколението Z и да го предизвика да гледа и коментира Met Gala в социалните мрежи.

Euronews Culture разглежда възхода на славата на Ice Spice и как тя се превърна в звезда само за часове.

Родената през 2000 г. Изида Найджа Гастон израства в квартал Бронкс, Ню Йорк. Има нигерийски и доминикански корени.

Кариерата й започва през 2021 г., след като се запознава с продуцента Riot, жител на Бронкс, който я насърчава да се заеме сериозно с рап.

Самата Ice Spice разкрива, че баща ѝ е ъндърграунд рапър и дължи на него музикалните си познания. Посочва Лил Ким и Ники Минаж като вдъхновители, повлияли на работата ѝ.

Тя издава първия си сингъл Bully Freestyle през 2021 г., а през август миналата година набира популярност с хита си Munch (Feelin' U). Още по-известна става, когато канадската рап звезда Дрейк споделя парчето в своя канал на SiriusXM, Sound 42 Radio.

Хаштагът #icespice вече има 8 милиарда гледания в TikTok. Рапърката реализира и дует с "кралицата на рапа" Ники Минаж в песента Princess Diana, която вече има близо 36 000 000 месечни слушатели само в Spotify, както и 8,2 милиона последователи в TikTok.

"Когато видях Ники, бях толкова запленена. И оттогава се ориентирах каква точно искам да бъда", споделя в свое интервю Ice Spice.

Рапърката избира името си, докато е в гимназията. Тя споделя пред Elle: "Избрах Ice Spice, защото се римува. Освен това обичам пикантна храна. Слагам лют сос на всичко". В същото интервю тя обяснява успеха си отчасти с това, че е "красива, самоуверена и остроумна".

Пред списание Interview казва, че вярата ѝ помага да се държи здраво стъпила на земята: "Моля се по цял ден. Аз и Бог сме най-добри приятели".

Независимо от истинската причина за зашеметяващия й възход, тя привлича любопитството на звездите от "А" класа още преди поканата на Анна Уинтур за едно от най-големите модни събития на годината.

През януари суперзвездата Бионсе лично избра Ice Spice за звезда в кампанията на Ivy Park x Adidas, включваща яркооранжеви елементи.