Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда прави решаваща промяна по отношение на бъдещето на паричната политика на своята обхваната от инфлация страна.

Ердоган даде знак, че ще се съобрази с намеренията на новия си финансов министър по отношение на лихвените проценти, което означава завръщане към ортодоксалната икономика след години на тежък държавен контрол върху централната банка и отказ за повишаване на лихвите въпреки растящата инфлация, отбелязва CNBC.

Новоназначеният министър на финансите Мехмет Шимшек, заемал същия пост, както и този на вицепремиер, между 2009 г. и 2018 г., е широко уважаван от инвеститорите, допълва изданието.

Икономисти и анализатори виждат Шимшек като човека, който може да обърне хода на кризата с разходите за живот в Турция, засегнала сериозно турската лира – стойността ѝ спрямо долара спадна с около 80% през последните пет години.

Новият финансов министър на Турция обяви връщане към рационалната икономика„Ценова стабилност ще бъде нашата основна цел“, заяви Мехмет Шимшек

CNBC прави коментара си за бъдещата парична политика на Турция въз основа на изказване на Ердоган пред местните медии, цитирано от Reuters. „Нашите приятели не бива да се заблуждават, питайки, например, дали турският президент ще предприеме сериозна промяна в лихвените политики?“, казва Ердоган, според превода на Reuters.

Ердоган, който дълго време се противопоставяше на повишаването на лихвените проценти, добавя, че вземайки предвид мнението на своя финансов министър, Турция приема, че Шимшек ще предприеме бързи стъпки в крак с намеренията на централната банка.

Ердоган отказа да повиши лихвените проценти, дори когато инфлацията в края на 2022 г. надхвърли трагичните 85%, настоявайки, че всяко повишение ще навреди на икономиката, коментира CNBC. Икономисти и критици казват, че политиките му продължават да вредят на лирата и да тласкат инфлацията нагоре, подклаждайки валутна криза.

Инфлацията в страната с население от 85 милиона души е нараснала с 46,62% през май на годишна база – това е месецът, в който Ердоган беше преизбран за президент, влизайки в третото си десетилетие на власт.

Турската централна банка се връща към рационалния подход към лихвите Анализаторите предупреждават обаче, че Ердоган често прави подобни завои, а после размисля

Някои икономисти прогнозираха срив на лирата, ако Ердоган продължи сегашния курс на неортодоксална парична политика.

„Изглежда, че Ердоган е дал мандат на Шимшек да повиши лихвите, което е положително събитие“, коментира Тимъти Аш, стратег за нововъзникващи пазари в Bluebay Asset Management, пред CNBC. „Ясно е, че той казва, че не е съгласен с ортодоксалната парична политика, но е готов да подкрепи Шимшек към момента.“

Ердоган също така назначи Хафизе Гайе Еркан за нов управител на турската централна банка. Еркан и Шимшек заедно може да доведат до сериозни фискални и монетарни промени, които първоначално вероятно ще бъдат усетени като болезнени, прогнозира Goldman Sachs.

Мнозина обаче все още са скептични, че Ердоган наистина ще се откаже от властта си върху действията на централната банка. Само в рамките на няколко месеца от 2021 г. насам Ердоган уволни четирима от нейните високопоставени служители, които не подкрепяха икономическото му мислене.

За първи път в историята жена поема централната банка на ТурцияТова е бившият банкер от Уолстрийт ХафизеЕркан

Еркан ще бъде петият управител на централната банка на Турция в рамките на едва четири години.

Някои анализатори все пак очакват Ердоган да позволи наистина налагането на икономическа ортодоксалност. „Мисля, че Ердоган е готов да се успокои до местните избори“, каза Орчун Селчук, асистент по политически науки в Luther College. „Той наистина иска да си върне Истанбул и Анкара, където икономическата криза и по-високите разходи за живот се усещат най-много.“