Европейският съюз направи голяма крачка към регулирането на използването на системи с изкуствен интелект в региона, приемайки проектозакон, известен като Закон за изкуствения интелект. Както отбелязва The New York Times, това е само една крачка от по-дълъг процес, но окончателния вариант на новото законодателство се очаква по-късно тази година.

Ако то бъде приложено в сегашния си вид, тогава Европейският съюз ще забрани използването на биометрични системи в реално време и от разстояние. Пример за това е сканирането за лицево разпознаване.

Законът за изкуствения интелект също така ще забрани устройствата, които манипулират когнитивното поведение, като например активираните с глас играчки. За тях се смята, че насърчават опасно поведение при децата.

Въздържайте се от създаване на деца, съветва AI експерт


Ще бъдат забранени и технологиите, които класифицират хората въз основа на техния социално-икономически статус или лични характеристики. Същевременно технологиите, които се считат за "високорискови", ще трябва да бъдат регистрирани в база данни на ЕС. Сред тях са системите с изкуствен интелект за биометрична идентификация и тези, които се използват от правоприлагащите органи.

Европейската комисия предложи за първи път Закона за изкуствения интелект още през април 2021 г. - далеч преди стремителното нарастване на популярността на генеративните AI системи, което доведе до увеличаване на призивите за регулиране на технологията. Версията, която европейските законодатели вече са гласували, включва правила за компаниите за генеративен AI като OpenAI, включително изискването те да маркират по подходящ начин всяко съдържание, генерирано от техните платформи. От тези компании също така ще се изисква да гарантират, че техните големи езикови модели не могат да генерират незаконно съдържание. Не на последно място, те ще трябва да публикуват резюмета на защитените с авторски права данни, използвани за обучението на своите модели.

Подменена реалност: Битката с фалшиви изображения от AI е в ключов етапГенеративният изкуствен интелект е достигнал критична точка по отношение на качеството и достъпността


Представителите на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз все още трябва да договорят подробностите за окончателния вариант на закона. Те биха могли да решат да променят някои негови аспекти и да добавят някои изключения като например да разрешат използването на лицевото разпознаване за целите на националната сигурност.

Така или иначе Законът за изкуствения интелект вероятно ще премине през няколко итерации след това гласуване, въпреки че представителите на ЕС се надяват да финализират работата по него до края на 2023.